Élet-Stílus

Hárman maradtak

Egy amerikai „halmenhelyen” mindenki annak drukkol, hogy a sügérek három életben maradt példányából kettő ellenkező nemű legyen. Noé bárkája halaknak a National Geographic Online-on.

Noé modern bárkája, mondhatnánk némi képzavarral, hisz nem vízi alkalmatosságról van szó, hanem egy raktárról a Tennessee állambeli Knoxville-ben. Persze nem tud úszni ez a téglaépület – a víz sem körülötte, hanem a falain belül csobog, méghozzá szövevényes csőrendszerben, mert vagy hatszáz üvegakváriumot, műanyagkádat tornyoztak benne padlótól a mennyezetig.

A knoxville-i téglabárka utasai jobbára néhány centis halacskák az Egyesült Államok délkeleti vizeiből. Színpompás sügérek, ebiharcsák, fogaspontyok – némelyik a szó szoros értelmében pusztuló fajának legutolsó képviselője.

Noé szerepében ketten állnak a bárka kormányánál: az észak-karolinai illetőségű J. R. Shute és az Arkansasba való Pat Rakes. Még az 1980-as évek derekán, az egyetemen ismerkedtek meg, sihederkoruk óta lelkes akvaristák. Régi hobbijuk mostanára különös szakmává nemesedett: vállalkozásuk, a Knoxville-ben alapított Conservation Fisheries, Inc. (CFI) a földkerekség legritkább halait igyekszik megmenteni.

Shute és Rakes mentőbárkájának egyik utasa, egy veszélyeztetett sügérféle, a Crystallaria cincotta nagyon zokon veszi, ha abajgatják, így testközelből nem is, csak videokamera és képernyő közbeiktatásával lehet megfigyelni. A szomszéd akváriumban egy rokon sügérfaj, a Percina jenkinsi három egyede úszkál. Amióta gyárak, farmok szennye mérgezi egyetlen ismert élőhelyét, a Georgiában és Tennesseeben kanyargó Conasauga folyót, talán ha kétszáz maradhatott ebből a pici halból.

A CFI-ben – sehol másutt nem próbálják szaporítani – most mindenki azért drukkol, hogy a három befogott egyed között legyen két különnemű, azaz legyen rá némi esély, hogy párosodni és szaporodni fognak. A bárka lelkes matrózai remélik, hogy homokkal, kavicsszőnyeggel és kis sziklazugokkal meghitté varázsolt mesterséges otthonukban a kipusztulás szélére jutott sügéreknek lesz kedvük a gyümölcsöző, talán fajukat megmentő együttléthez.

A történet folytatásához kattintson a National Geographic Online-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik