Élet-Stílus

Harc a Szépművészeti lépcsőjéért

Megmentenék a Szépművészeti Múzeumot a tiltakozó építészek, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a felújítás során ne vághassanak bejáratot az épület lépcsősorába.

Karácsony Tamás, építész az fn.hu-nak elmondta, jelenleg két és fél megoldás körvonalazódik arra, hogyan oldhatnák meg a helyeztet. A múzeum felújítása során ugyanis aláírásgyűjtő háború alakult ki az építésszakmán belül arról, hogy a lépcsősorba vágott bejárat szétrobbantja-e a klasszikus egységet. Karácsony Tamás továbbra is kitart véleménye mellett, szerinte rengeteg előnnyel járna a lépcsőbe vájt bejárat változata, ám a tiltakozás miatt a főigazgató végül arra kérte az építészt, módosítson az előzetes terveken és dolgozzon ki egy másik megoldást.

A tervező az fn.hu-nak elmondta, hogy ebben az esetben az oldalbejárat jelenthet megoldást, vagy ha ez sem kivitelezhető, akkor a Dózsa György útra tervezett üvegtorony átpozícionálása oldhatja meg a kérdést. Karácsony Tamás hozzátette, ezzel együtt örül a kritikának, mert úgy veszi észre, most legalább megindult egy párbeszéd. A múzeum sajtószóvivője leszögezte, még az esetleges módosítások sem befolyásolják a határidőket, így a tervek szerint az építkezés már júniusban megkezdődhet.

A Szépművészeti Múzeum és a Hősök tere felújításához készült látványterv-videó:

Ajánlott linkek:

Háború a Szépművészeti körül (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik