Élet-Stílus

Az Indiai-óceánban van a világ legnagyobb tengeri rezervátuma

Az Indiai-óceán legújabb tengeri rezervátumának örülnek a természetvédők, a kilakoltatott szigetlakók viszont félnek, hogy a létesítmény miatt már sose települhetnek vissza.

1960-as és 70-es években mintegy 2000 bennszülöttet kényszerítettek arra, hogy elhagyják Diego Garcia szigetét. Az Indiai-óceán brit fennhatóság alá tartozó részében 55 apró sziget található, ezek közül az egyik Diego Garcia, ahol az USA légi támaszpontja működik. A szigetlakók több mint 10 éve harcolnak azért, hogy visszatelepülhessenek a szigetre, ám 2008-ban a brit legfelsőbb bíróság elutasította a kérelmüket. A rezervátum szerintük azért lehetetleníti el a visszatérésüket, mert tiltja a megélhetésüket jelentő halászatot.

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma 545.000 négyzetkilométeren terül el, a brit külügyminiszter szerint megalakulása óriási lépés az óceánok védelméért. A természetvédelmi szervezetek üdvözölték a rezervátum létrehozását, szerintük a Chagos-szigetek élővilága még a Galápagos-szigetekénél is változatosabb, emellett fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás és az óceánok savasodásának kutatásában. A sziget fogyatkozó tengeri teknősöknek, több mint 175 000 pár tengeri madárnak, emellett 220 korallfajnak és több mint ezer korallzátonyokhoz kötődő halfajnak ad otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik