Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Párnacsata vagy A kilencedik nap

Ha nem a családi asztal mellett töltjük a húsvéti hétvégét, belebújhatunk Vincent Vega bőrébe, lazulhatunk a jubileumi Cinetrip bulin, vagy akár baráti tömegverekedéssel is múlathatjuk az időt. Programajánló.

Péntek, április 2.

Más városokból érdemes kocsiba, vonatba ülni, a nyíregyháziaknak pedig egyenesen kötelező az esti igazi böjtbúcsúztató megabuli a Bujtosi Szabadidő Csarnokban, ahol a Mystery Gang, a Quimby és a Tankcsapda koncertezik. A három zenekar mindegyike is megtöltene egy színpadot, most pedig három az egyben kaphatjuk meg őket.

Aki mégis inkább a fővárost választja, péntek este 8 órától a Thália Színházban nézheti meg a Junior Prima díjas Balogh Rodrigó Tollfosztás című darabjának ősbemutatóját. Az előadás az elmúlt időszak romagyilkosságait dolgozza fel, szereplői halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma fiatalok.

Szereti Tarantinót? Akkor öltözzön be kedvenc karakterének a Kill Billből vagy a Pulp Fictionből, mert az éjszaka legtutibb buliján, jelmezes Tarantino-partin mulathat hajnalig. A Tűzraktérben beszélgetéssel indul az este, Réz András, Vágvölgyi B. András és Varró Attila filmkritikusok beszélgetnek a B-filmek királyáról. Ezt követően a Cayetana zenekar indítja útjára a bulit, aztán a Patent with special guests aka The Stuntman’z fúvósokkal felturbózva játszik egy best of Tarantino filmzene-válogatást.

—- Szombat, április 3.—-

Hagyományosan nagyszombaton indul a balatoni menetrendi hajózási szezon. A háromnapos ünnep jó alkalom, hogy sétahajókázzunk egyet Balatonfüred és Siófok között. Ha azonban aktívabb mozgásra vágyunk, menjünk az évadnyitó húsvéti biciklitúra, a Bringalimpia első rendezvényére, ahol a magyar tenger körbekerékpározására hívják a sportolni vágyókat.

Immár harmadik alkalommal lehet szankció nélkül verekedni a párnacsatanapon, amelyre több ezer érdeklődőt várnak 16 órakor a budapesti Clark Ádám téren és 12 vidéki helyszínen. A szabályok szerint a résztvevőknek csak puha párnát lehet használniuk, illetve csak olyan embert üthetnek meg, akinél szintén van párna. Szemüvegüket mindenesetre vegyék le, mielőtt a tömegbe vetnék magukat.

Este újra Cinetrip lesz a Rudas Fürdőben, ahol már 100. alkalommal rendezik meg a Hungarikumnak számító vízparti partit. A jubileumi bulin visszapörgetik az időt – régi és új audiovizuális elemekkel turbózzák fel az ünnepi pancsolást. Az uszodában DJ-k mesélnek az első bulikról, az aulában némafilmeket vetítenek. Az est előadói: Nandee, Palotai, Titusz, Kaszi, Bosi, Mango, Superman, Sanyi, Waxman és Jácint.

—-Vasárnap, április 4.—-
Budapesten a Városháza parkban kulturális és kulináris élvezetekben lehet részünk a Tavaszi Bor és Jazz Fesztiválon. A szombaton kezdődő rendezvénysorozaton különleges borokkal, zamatos pálinkákkal, a magyar konyha ízletes ételkülönlegességeivel (mangalica, sajtválogatások, kenyérlángos, tócsni, kürtőskalács) és jazz-zenével várnak mindenkit. A fesztivál csúcspontja a Benkó Dixieland Band ingyenes koncertje vasárnap este 8 órától.

Évek óta biztos pont a húsvéti fesztiváldömpingben a szentendrei Skanzen hagyományőrző programokat felvonultató rendezvénye. Az ünnepkör szokásait – tojásfestést, koszorúkészítést, tésztasütést – bemutató programon a család minden tagja jól érezheti magát, rengeteg kiegészítő program színesíti a palettát a szabadtéri hétvégén.

Össznépművészeti találkozó lesz húsvétkor Hollókőn. Néptáncegyüttesek, népdalkörök, hagyományőrző társulatok váltják egymást a színpadon, miközben minden órában kútvizes locsolkodásra jelentkezhetnek a bátrabb hölgyek. Ha ehhez nem éreznek kedvet, a tojásfestés, a kézműves foglalkozások, a népi játszótér, a népművészeti vásár és a gasztronómiai bemutatók is elég izgalmas szórakozást ígérnek.
A CNN így látta

—- Hétfő, április 5.—-

Amikor hivatalosan kihirdették, hogy Pécs lesz 2010-ben Európa kulturális fővárosa, Mosonyi Éva iparművész elhatározta, hogy 2010-re saját kézzel készít 2010 darab olyan hímes tojást, melyek mind különböznek egymástól. 4 éves munkájának eredményét, ezt az óriásfészeknyi tojást állítják ki húsvéthétfőn 10-12 óra között a pécsi Dóm téren (eső, illetve szél esetén a Dóm Múzeumban). És ha már Pécs, akkor érdemes meghallgatni a Bazilikában az Erdődy Kamarazenekar hangversenyét este 8 órától.

Mosonyi Éva előző rekordja (Fotó: MTI)

Mosonyi Éva előző rekordja (Fotó: MTI)

Pécstől már csak egy ugrás Bóly, ahol húsvéthétfőn az Emmausz-járáson elevenítik fel a több mint 100 évre visszanyúló népszokást. A program jó idő esetén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária-dombon szabadtéri szentmisével kezdődik, majd az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A családi présházak mellett vendéglátóegységként működő pincészetekbe érdemes kinézni és megkóstolni pincegazdák jellegzetes borait

A fővárosban kincskeresésbe kezdhetünk a Budavári Labirintusban. A világviszonylatban egyedülálló labirintusrendszer a csaknem félmillió évvel ezelőtt hévizes feltörések, kimosódások révén jött létre. A gömbfülkéket később hadi és gazdasági megfontolásokból összekötötték egymással és a Vár házainak pincéivel, így a Várhegy gyomrában valóságos labirintus jött létre. Most délután 5 és 7 között 1001 mécsessel világítják be és öltöztetik ünnepi fénybe a labirintust. A látogatók kézbeadott olajlámpásokkal kereshetik meg a labirintus apró kincseit.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

—-Moziba—-

A Bolondok napján startol a mozikban a kereskedelmi tévék kibeszélőshow-it nem túl hatásosan bemutató Czukor-show. Jön egy új vámpírfilm, a Daybreakers, egy Oscar-jelölt izraeli film, egy dán dráma, és két felejthető amerikai vígjáték.

Bővebben >>

—-Külföldre—-

Irány Bécs

Autóval röpke 2,5 óra alatt Bécsben lehetünk, ahol ezúttal a kötelező városnéző körök helyett inkább egyből a schönbrunni kastély felé vegyük az irányt. Sissi egykori lakhelye ugyanis látványos húsvéti vásárnak (Ostermarkt) ad otthont, amelyre a bejáratnál felállított, dekorált óriástojás már messziről csalogat. Az évről évre megrendezésre kerülő vásárban több mint 45 kiállító kínálgatja portékáit a tradicionális kézműves tárgyaktól kezdve a színes húsvéti tojásokon át egészen a kulináris ínyencségekig.

Menjek vagy maradjak – Párnacsata vagy A kilencedik nap 3

További külföldi programokat itt talál >>

—- Maradjak… …tévézni—-
Péntek, április 2.
21:40
m1
23:15
m2

A remény útja

Menjek vagy maradjak – Párnacsata vagy A kilencedik nap 4

1990-ben nagy meglepetést okozott az Oscar-díj-átadó gálán, amikor a legjobb idegen nyelvű film kategóriában nem az esélyes Cyrano de Bergerac nyert, hanem a svájci A remény útja. A mozi igaz történetet mesél el: 1988 szeptemberében egy török házaspár hétéves gyermekével útra kel, és a szegény hazát maga mögött hagyva a gazdag Svájcba készül. A család pénzzé teszi földjeit, hogy ki tudják fizetni az utazást a vélt paradicsomba. Isztambul, Nápoly, Milánó, nagyobb zökkenő nélkül ér el a család a svájci határhoz, ám itt megtorpannak.

Szombat, április 3.
22:20
Duna Televízió

A kilencedik nap


Menjek vagy maradjak – Párnacsata vagy A kilencedik nap 4

Schlöndorff filmje megtörtént esetet dolgoz fel, a mozi kiindulópontja Jean Bernard luxemburgi pap naplója. Ebben számol be arról az időszakról is, amikor Dachauba deportálják. Egy nap aztán teljesen váratlanul kilenc napra kiengedik, és azzal bízzák meg, hogy a katolikus egyház vezetőit a nácik oldalára állítsa. Cserébe szabadságot, családja és fogolytársai megmenekülését ígérik. A film ennek a kilenc napnak a lelki vívódását tárja fel, fókuszba állítva a pap és felügyelőtisztje, a fiatal és karizmatikus Gestapo-tiszt szellemi párbaját. A film két ismert német színész, a karakteres arcú Ulrich Matthes és a szemtelenül jóképű August Diehl jutalomjátéka.

Vasárnap, április 4.
21:55
m2

A pillangó megrebbenti szárnyát

Menjek vagy maradjak – Párnacsata vagy A kilencedik nap 4

Mit tenne, ha megjósolnák önnek, hogy telihold napján fog találkozni élete szerelmével, az igazival? Valószínűleg minden értelmet nyerne, és tágra nyílt szemekkel, mosolyogva nézne mindenkire. Irene, a film főszereplője is így tesz. Pedig az élet alapvetően nem változik, még Párizsban sem. A metróban ezen az éjszakán is kikergeti az őr a hajléktalanokat, a hűtlen férfi ma sem mer a feleségének színt vallani, és az állást kereső fiatalember ma is felsül. Az este folyamán Irene többször is elmegy az igazi mellett, anélkül, hogy egymásra találnának. Vajon el lehet-e kerülni az eleve elrendeltetett sorsot? A véletlen és ösztönös cselekedetek megadják a választ.

Hétfő április 5.
22:30
Duna Televízió

Lola

Menjek vagy maradjak – Párnacsata vagy A kilencedik nap 4

A flamencokedvelőket a tenyerén hordja a sors mostanában. A múlt héten Paco de Lucia koncertjén élvezhették a spanyol dallamokat, hétfő este pedig a világhírű flamencodíva Lola Flores élettörténetével kedveskedik nekik a Duna TV. A cigány származású Lola páratlan ritmusérzékére már gyermekkorában felfigyeltek, alig nyolcévesen sikerült meggyőznie egy flamencotanárt, vegye fel őt is a tanítványai közé. A kislány mindenkit elbűvölt a környezetében, fiatalon indulhatott a siker útján, és hamarosan rajongott sztárrá vált. A film a kezdeti küzdelmes éveket mutatja be indulásától 1958-ig, viharos kapcsolatát Manolo Caracol énekessel, aki mellett legnagyobb sikereit és leggyötrelmesebb napjait is megélte. A sok zenével és táncjelenettel átszőtt életrajzi film spanyolul tudóknak és flamencorajongóknak kötelező!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik