Élet-Stílus

A szexbe menekülnek a tinik

A felmérések szerint egyre több kiskamasz él aktív nemi életet már 15-16 éves korában. A korai érés hátterében egy részről a trend, más részről azonban a családi problémák állnak

A szexuális felvilágosításra ma már szinte minden iskolában nagy hangsúlyt fektetnek, mégis előfordulhat, hogy a kiskamaszok nemi betegségeket kapnak el, vagy a helytelen védekezési módszer miatt teherbe esnek. Nőgyógyászok tapasztalatai szerint a 14-16 éves korosztály már rendszeresen jár orvoshoz, de nem egy példa van arra, hogy 12,13 éves lánykák érkeznek. Szerencsére az ilyen esetek csupán töredéke nemi betegség.

A fiatalok manapság jóval korábban válnak szexuálisan aktívvá, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ez az öltözködésükből, a viselkedésükből és érdeklődésükből is kitűnik. Egy tolna megyei általános iskola igazgatója, Simon Andrea elmondja, hogy szerinte a diákok között ma már az számít menőnek, akinek volt szexuális kalandja. Az iskola védőnője szerint annak oka, hogy valaki nagyon fiatalon szexuális életet kezdjen az, hogy az otthoni körülményei nem rendezettek, így ebbe menekül. Ezzel együtt sok fiatal – még a felvilágosítás ellenére – sincs tisztában azzal, hogy a nemi úton terjedő betegségeket nekik is esélyük lehet elkapni, főleg ha nem figyelnek oda a megfelelő védekezésre. Szakemberek úgy vélik, hogy adott esetben az elrettentés, a leggyakoribb betegségek tüneteinek bemutatása elgondolkodtatná a fiatalokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik