Élet-Stílus

Megszüntethető a horkolás

Alváscentrumokkal együttműködve vizsgálták japán kutatók a különböző nemzetek alvási – ezzel együtt horkolási – szokásait. A vizsgálat szerint az éjszakai zaj okát az ágyban kell keresni.

Igazi kínszenvedés minden éjszaka, egy notórius horkoló mellett. Évtizedekbe is beletelik, mire a partnerek megszokják, hogy társuk horkol. Azt már egyre többen tudják, hogy a kellemetlen zaj hátterében az esetek többségében az alvási póz áll. Háton fekve, férfiak és nők is egyaránt hajlamosak arra, hogy horkoljanak, ám vannak olyanok, akiknek még a testhelyzet is teljesen mindegy. Ilyen esetekre már csak a füldugó marad, hiszen a partnerek általában ritkán vetik egymás szemére, hogy bosszankodnak a horkolás miatt.

Alvásszakértők mégis azt javasolják, hogy a horkolók szembesüljenek saját hangos alvásukkal, tudatosítaniuk kell, hogy ez a szokás nem csak kellemetlen, de egészségtelen is, egyes szakemberek már az elhízással is összefüggésbe hozták. Japán kutatók most egy egészen új szempontból közelítették meg az éjszakai zajt: a dán Hetsnurken professzor megfigyelései alapján, 25 ország alváscentrumainak közreműködésével bebizonyították, hogy a horkolás oka közvetlenül a fekvőhelyben keresendő. A japánok többsége még ma is tatamin alszik, egy európai embernek majdnem elviselhetetlenül kemény felületen, ami 67%-ban megszünteti a horkolás kiváltó okait is.

Ajánlott linkek:

Dobd ki az ágyad és nem fogsz horkolni! (NLCafé)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik