Élet-Stílus

Átadták a közönségdíjat a Los Angeles-i magyar dokumentumfilmes fesztiválon

Csicsery György San Franciscó-i magyar-amerikai rendező N, az egy szám: Erdős Pál portréja című alkotása nyerte el a közönségdíjat.

Csicsery György San Franciscó-i magyar-amerikai rendező N, az egy szám: Erdős Pál portréja című alkotása nyerte el az első Los Angeles-i magyar dokumentum- és rövidfilmfesztivál közönségdíját – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az esemény társszervezője, a helyi főkonzulátus.

Az Ember Judit nevét viselő díjat – amelyet a közönségszavazatok alapján ítélték oda – Bokor Balázs főkonzul nyújtotta át. A díjnyertes film a világhírű magyar elméleti matematikus életéről szól.

A főkonzulátus, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház, a William Fox Magyar Filmklub és a Bunyik Entertainment közös szervezésében kísérleti jelleggel megtartott rendezvénysorozaton 28 filmet mutattak be magyarországi, továbbá amerikai és kanadai magyar rendezők alkotásaiból március 25. és 31. között.

Bokor Balázs úgy tájékoztatott: a főkonzulátus az Ember Judit közönségdíj alapításával az ismert filmművész emlékének adózott.

Ember Judit klasszikus értelemben vett független filmes volt. Alkotásainak témái az 1970-es évektől kezdve kiváltották a politikai döntéshozók tiltakozását. Határozat című filmjét az Amerikai Filmintézet Los Angelesben beválasztotta minden idők száz legjobb dokumentumfilmje közé.

A fesztivál sikere alapján a főkonzulátus partnereivel együtt a jövőben is tervezi hasonló dokumentum- és rövidfilmes seregszemlék megtartását. A szervezők célja az volt, hogy népszerűsítsék a magyar dokumentumfilmes műfaj eredményeit. Ebben a kategóriában ennyi filmet egyszerre korábban nem láthatott a Los Angeles-i közönség.

A főkonzulátus a fesztivál legsikeresebb filmjei között említette Al Ghaoui Hesna Néma bölcsők, Salamon András Meséld el… és Pigniczky Réka Hazatérés, továbbá Nordin Eszter Roma álom és Határtalan szülők, Szalay Péter Három vándor, Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben, valamint Forgács Péter Hunky Blues című alkotását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik