Élet-Stílus

Robben igen, Rooney nem – videó

A Manchester United nem játszott jól, a Bayern sem, a pályán lévő – s legtöbbször a másik hibájából élő – játékosok ugyanakkor pörgős iramú, s bár hullámzó színvonalú de látványos meccsel virítottak. A végén precízebb bajoroké a győzelem, s a kezdő sípszó óta az esélyük is nőtt. Elemzés, sajtószemle, videó.

A United úgy kezdte a találkozót, ahogy kell egy olyan csapat ellen, melynek a védelme minden, csak nem világszínvonalú. Rooney egy megpattanó szabadrúgást követő Demichelis-tragikomédia után már a második percben előnyhöz juttatta a vendégeket: ekkor úgy tűnt, a győztes kiléte megvan, csak a végeredmény kérdéses.

Az angolok viszont két hibát is elkövettek; még az első félidőben. Egyrészt hagyták magukhoz térni a bekapott gól miatt bő tíz percig csak ténfergő bajorokat, másfelől kontrákra spekulálva lassítottak a tempón. Ez a lehető legjobban jött a 10. percig szétesett társaság benyomását keltő münchenieknek. Nani, majd Rooney is kétgólos előnyhöz juttathatta volna a vendégeket. Nem így történt.

A három világklasszis vagy aközeli futballistájából kettőt – a fáradt Robbent és az eltiltott Schweinsteigert – nélkülöző Bayern a félidő felétől igyekezett felvenni a ritmust, s a Van Gaal-gárda abban mindenképpen jót húzott, hogy nem leszegett fejjel indult Van der Sar kapujának. A MU annyit játszott, amennyi az épp szükségeshez közelített – de mint kiderült, az ellenfele is acélosabb, ha úgy tetszik taktikusabb volt mint az angol bajnok legutóbbi BL-ellenfelei (Milan, Wolfsburg, CSZKA Moszkva).

örömittas bajor játékosok a mérkőzés lefújása után (MTI/EPA)

Örömittas bajor játékosok a mérkőzés lefújása után (MTI/EPA)

“Rooins” – így látta a sajtó

Az angol lapok értelemszerűen csalódottak, pláne a United második félidőben mutatott játéka okán, ám elsősorban – a válogatott vb-szereplésére koncentrálva – Rooney sérülése miatt aggódnak. A bbc.com a Bayern talpraállását méltatva jegyezte meg, hogy a „United mizériáját tetőzte Rooney sérülése”, míg a Sky Sports is a támadó sérülésének mértékén töpreng, a Darren Fletcherrel készített interjú viszont már előre tekint. A skót úgy véli „tanultunk a Bayerntől és a saját hibáinkból. Immár tudjuk, mire számíthatunk, s állunk elébe”. A Daily Mirror sportoldala a sokatmondó „Rooins” szójátékkal utalt a történtekre: „az angol támadó lerobbant, a United összeomlott”. Németországban a kicker.de „Olic megfricskázta a traumát” címmel utalt az 1999-es müncheni összeomlásra, míg a sportbild.de „Bayern-őrület!” a hajrá kusza eseményeinek próbált emléket állítani. A párharcban nem érdekelt országok sportlapjai közül a spanyol AS kalapot emelt a müncheni visszakapaszkodás előtt „Ribéry kezdeményezte a fordítást, Olic beteljesítette”, megemlítve, hogy a németek immár kényelmesebb helyzetben vannak, pláne a hiányzók visszatérésével. Az olasz La Gazzetta dello Sport „Vendetta a 92. percben” utalt a drámai végkifejletre.

A mérkőzés menete elsősorban a második félidőtől változott meg véglegesen. A United játéka szétesett, s csak a Bayern-támadók dekoncentráltságán múlt, hogy a házigazda nem egyenlített hamarabb. Az angolok túlbiztosították a középpálya jobb oldalát, s beleestek abba a hibába, amibe a bajorok – legalább annyira rettegték Ribéryt, mint a németek Rooneyt. A francia körül sokszor az „őrző” Neville mellett Carrick és még egy védő szorgoskodott, így a német középpálya „felszabadult” tagjai közül Pranjic, a félidőhöz képest egy kicsit visszább lépő Müller és Van Bommel is kedvére lövöldözhetett. Van der Sar ugyan remekül biztosított a kapuba, de ez a játék egész bizonyosan nem az volt, amit az angolok az öltözőben felvázoltak.

Bayern-Manchester United – összefoglaló:

Alex Ferguson épp ezért cserélt – a United ugyanis nem volt képes megtartani a labdát a középpályán. Valencia érkezése mindenképpen telitalálatnak tűnt, ám Berbatov játékba dobása mindössze azt eredményezte, hogy immár nem egy, hanem két támadó sínylődött a hajrára kicsit feljavuló bajor védők között (Giggs pedig túl későn kapott lehetőséget). Ahogy a hazai védők a 2. percben, a vendégek is összehozták az újabb találatot. Neville rutinja ellenére szarvashibát vétett a tizenhatos előterében elkövetett kezezéssel, de a veterán védő mellett Ribéry góljánál a teljes manchesteri sorfal is kitett magáért – felugorva, a labdának hátat fordítva.

A gól után immár a Bayern akarata érvényesült – annak ellenére, hogy Vidics felső léces kísérlete a meccs talán legnagyobb helyzete volt. A vendégek tanácstalanságát – elszálló játékkedvét – jelezte az is, hogy igazából csak rögzített szituációból (gól, kapufa) veszélyeztették Butt hálóját. Ez egyben a Bayern-védelem kritikája is; a bajorok egyszerűen nem képesek védekezni szögletek és szabadrúgások ellen, s amennyiben ez az Old Traffordon is így marad, aligha őrzik meg soványka előnyüket.

Az utolsó tíz percben „feldőlt a pálya”. Van der Sar Gomez lövésénél ugyan még bemutatta az este legnagyobb védését, ám azok után, hogy Evra is feliratkozott a Demichelis és Neville által fémjelzett listára, a holland Olic lövésénél kiszolgáltatott helyzetbe került. A manchesteriek számára a vereséget jelentő gólnál lényegesen fenyegetőbb árny, hogy az akció előzményeként Rooney megsérült, és bár a boka(ficam?) nem tűnik komolynak, az aligha valószínű, hogy szerdán ugyanakkora intenzitással dobhatják majd csatába (nem beszélve a Chelsea elleni szombati, a bajnoki cím szempontjából akár sorsdöntő bajnokiról).

Anglia izgul:

Anglia izgul: “Rooney vagy nem lenni?” (MTI/EPA)

Egy Berbatovval rohamozó manchesteri offenzíva – a keddiek tükrében – nem biztos, hogy garancia lehet egy Robbery-Schweinsteiger kontra-trió ellen, amennyiben a United továbbra is a döntőre aspirál, javulnia kell a Münchenben mutatottakhoz képest. Mindez igaz a Bayernre is. A bajorok kedd este valamennyit visszacsempésztek a hagyományos Bayern-erények (küzdeni tudás, meg nem alkuvás) közül, de többet látványosan mellőztek (precíz helyzetkihasználás, stabil védekezés).

emlékeztető

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés

Bayern München (német)-Manchester United (angol) 2-1 (0-1)
Allianz-Arena, 66 ezer néző. Vezette: De Bleeckere (belga)
Gól: Ribéry (77.), Olic (92.), illetve Rooney (2.)
Sárgalap: Badstuber (60.), Olic (92.), illetve Neville (76.), Scholes (78.), Rooney (88.)
Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Van Bommel, Hamit Altintop (Klose, 86.) – Pranjic (Timoscsuk, 89.), T. Müller (Gomez, 73.), Ribéry – Olic.
Szakvezető: Louis van Gaal
MU: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Nani (Giggs, 82.), Fletcher, Carrick (Valencia, 70.), Scholes, Pak (Berbatov, 70.) – Rooney.
Szakvezető: Alex Ferguson
Lövések (kapura): 19 (13), illetve 11 (6)
Szögletek: 8, illetve 2
Szabálytalanságok: 17, illetve 22
Labdabirtoklás: 60%, illetve 40%

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik