Élet-Stílus

Megtalálták a tűzgömb darabjait

A Kassától nyugatra fekvő Felsőtőkés (Vysny Klátov) mellett a szlovákiai csillagászok megtalálták a február 28-án a térségben lehullott meteor darabjait. A meteor másfél méteres lehetett, és valószínűleg a Kassa nevet kapja.

“A darabjaira hullott meteor nagy valószínűséggel a Kassa (Kosice) nevet kapja majd” – közölte Ján Svoren, a szlovák tudományos akadémiai asztronómiai intézetének munkatársa a kelet-szlovákiai Felsőerdőn (Stará Lesná) szerdán megtartott sajtótájékoztatóján.

Eddig összesen 64 darab meteorit került elő. A legnagyobb 12 centiméteres átmérőjű és 2,19 kilós, a legkisebb pedig 0,8 centiméteres és 0,57 grammos.

A dombvidéken március 20-án indult meg a meteoritok keresése. Cseh és szlovák csillagászok, illetve egyetemisták mellett magyar amatőr csillagászok is segítettek átfésülni a könnyen megközelíthető réteket, ahol a télen elszáradt és ledőlt fű jó esélyt kínált a jellemzően fekete színű meteoritok megtalálására.

Csatárláncban, egymástól két méterre haladva vizsgálták át a mezőt. Már az első napon sikerült két darabot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak. Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

A Cseh Geológiai Szolgálat előzetes vizsgálata alapján H5 típusú kondritokról, vagyis kőmeteoritokról van szó, melyek mind annak a fél-egy méter átmérőjű meteornak a maradványai, amely február 28-án lépett be légkörünkbe, ám mintegy 35 kilométer magasan felrobbant és darabjaira szakadt.

A jelenséget Észak-Magyarországon is észlelték. A szemtanúk különleges fény- és hangjelenségekről beszélnek. Szerintük először kivilágosodott az égbolt, majd néhány másodperc múlva egy hatalmas robbanást hallottak.

Szlovákiában a jelenséget a nagymihályi járástól kezdve Kassán át Nagyrőcéig sok helyen látták. A hírt megerősítette a tátrai obszervatórium is, de sokan jelentették a Szlovák Hidrometerológiai Intézet kassai fiókjának is. Csillagászati szakemberek most is azt állítják, egy nagyon fényes meteorról, úgynevezett bolidáról (tűzgömb) lehet szó. A videofelvételt egy eperjesi ipari kamera rögzítette.

A meteoritok várhatóan a szlovákiai, csehországi és magyarországi múzeumokba kerülnek. Megtalálásukba ugyanis a magyarok és a csehek is besegítettek. A magyar csillagászok két biztonsági kamera felvételei alapján fontos adatokat szolgáltattak a szlovákoknak, míg Jirí Borovicka cseh szakértő pedig kiszámolta a meteor lehullásának útvonalát. Számításai alapján a keresési területet végül mintegy 20 négyzetkilométerre lehetett szűkíteni. Becslések szerint az eredeti meteor mintegy másfél méter átmérőjű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik