Élet-Stílus

Magyar kulturális fesztivál kezdődött Indiában

Fókuszban Brunner Erzsébet magyar-indiai festő, aki 100, és Erkel Ferenc zeneszerző, aki 200 éve született.

Lázár Imre, a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója szerdán arról tájékozta az MTI-t, hogy a fesztivál a Végtelen utazás című, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből válogatott újdelhi kiállítás megnyitójával vette kezdetét. A két festőnő, anya és leánya, 1929-ben indult Nagykanizsáról. Bejárva Indiát, eljutott Japánba, Amerikába, Angliába és több más országba. Végül Indiában élte le életét.

A kiállítást, amelynek darabjait különféle magángyűjteményekből kölcsönözte a delhi magyar intézet, Kapila Vatsyayan parlamenti képviselő nyitotta meg az indiai főváros kulturális életének több vezető személyisége jelenlétében.

A megnyitót követően a tárlatnak helyet adó India International Centre előadótermében indiai művészek közreműködésével Erkel Ferenc-emlékkoncertet tartottak Hazám, hazám címmel. A hangverseny műsorán Erkel mellett Liszt, Bartók, Johann Strauss, Kálmán Imre és Verdi szabadságvágyról és hazaszeretetről szóló kompozíciói szerepeltek. A zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége vastapssal és álló ovációval köszönte meg a művészek produkcióját – jegyezte meg Lázár Imre.

Újdelhin kívül Mumbaiban és Punéban is lesznek magyar programok, köztük fotókiállítás, a Kodály Vonósnégyes koncertjei, a Brunnerekről szóló dokumentumfilmek és az ő munkásságuknak szentelt tudományos szeminárium. Az eseményeket a magyar intézet több rangos indiai intézménnyel közösen valósítja meg – tette hozzá az intézetigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik