Élet-Stílus

Egy hónapra is kikészíthet az óraátállítás

Sokaknak az átlagosnál is álmosabb volt a mostani hétfő: az óraátállítás a legtöbb ember szervezetét megviseli – főleg az idősekét és a „bagoly típusúakét”. Gyakori a reakcióképesség csökkenése, a fáradtság és rossz stressz-kezelés. Van, akinek egy hónapra is szüksége van az átálláshoz.

A nyári időszámítás bevezetését a kronobiológusok egy része üdvözli, mondván az erősebb reggeli fény megkönnyíti a gyerekeknek az iskolába járást, a felnőtteknek a munkába menetelt, és segíti biológiai óránk jobb működését. A kutatók másik csoportja szerint azonban az eredeti időszámítás sokkal inkább megfelel az ember élettani ritmusának. Abban mindkét tábor megegyezik, hogy az átállás a társadalom nagy részének szervezetét valamilyen mértékben megviseli.

Érzékeny belső óra

Horst-Werner Korf, a frankfurti egyetem professzora szerint az ember belső órája rendkívül sok testfunkció működésére kihat. Befolyásolja az alvás-ébrenlét váltakozását, a koncentrációs képességet, de a máj anyagcserére, a vérnyomásra, a pulzusra, a testhőmérsékletre valamint a sejtosztódásra, a sejtciklusra is hatással van. A belső óra nagyon érzékeny, erőteljesen befolyásolják a külvilágból érkező ingerek, különösen a sötétség és világosság napi váltakozása.

Till Roenneberg vezetésével a müncheni egyetem kutatói bebizonyították, hogy a tavaszi óraátállítás a korán kelő és fekvő típusú embereknél kevesebb nehézséget okoz, hiszen az egyszeri megrövidített nap megfelel természetes ritmusuknak. A „bagoly típusúak” – és ők vannak többen – viszont jobban megsínylik az időeltolódást, náluk egy hónapig is eltarthat az átállás, mialatt csökken a reakcióképesség, eredménytelenebb a stressz-kezelés és gyakoribb a munkaidő alatt fellépő fáradtság. Mindezt váratlanul jelentkező fejfájás is kísérheti.

A fürdő és séta segíthet

Bodor Bíborka háziorvos az fn.hu-nak kifejtette: az óraátállításnak egészségügyi szempontból inkább negatív hatása van. A kényszerű változtatás beleszól az ember eredeti biológiai ritmusába, így a szervezetet hosszú távon inkább kizsákmányolja, mintsem segíti. Az idősebb embereket még érzékenyebben érinti az időeltolódás, mert az ő belső órájuk különösen fogékony a zavaró tényezőkre.

Gördülékenyebben vészelhetjük át az időeltolódást, ha az eddig megszokott időpontban, tehát egy órával korábban térünk ágyba. A pihentető, jó alvás érdekében lefekvés előtt vegyünk egy forró fürdőt, és igyekezzünk minél több időt a szabad levegőn tölteni, javasolja Lubics György háziorvos.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik