Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kennedy vagy Kapj el, ha tudsz

Március utolsó hétvégéjét búcsúztathatjuk kolbászevéssel Békéscsabán, majd zsíros kezünket a nadrágunkba törölve, összecsaphatjuk tenyerünket és bokánkat az Országos Táncháztalálkozón, végül megpihenhetünk az Idegenek a kertemben címet viselő dokumentumfilm-fesztiválon. Programajánló.

péntek, március 26.

A Magyar Jazz Ünnepe alkalmából csütörtöktől szombatig várják a műfaj kedvelőit a Budapest Jazz Clubban (a Kossuth Klubnál). Remek elsőrandis program lehet a péntek esti fesztiválműsor, melyen fellép a Dresch Quartet, East Side Jazz Company, Grencsó Kollektíva, Hárs Hegy Band és a Tzumo Trio.

Míg a Stomp hétvégén Budapesten a Kongresszusi Központban veri a kukákat és dobokat, addig Győrben az ütőhangszeres zene kiemelkedő alakjait hallhatjuk a XI. Nemzetközi Ütős Fesztiválon. Itt lesz Ian Paice, a Deep Purple világhírű dobosa, de hallhatjuk Dés Andrást és Palya Beát is.

Nézzünk ingyen dokumentumfilmeket a DocuArt kocsiszínben! Idegenek a kertemben címet viselő integrációs dokumentumfilm-fesztiválon Európában élő bevándorlók életéről, túlélési stratégiáiról, beilleszkedési módszereikről kaphatunk képet. A négynapos rendezvény során 34 dokumentumfilmet láthatunk, illetve találkozhatunk a filmek alkotóival, vagy ha kedvünk tartja workshopon is részt vehetünk.

Nigel Kennedy, az extravagáns hegedűvirtuóz a Művészetek Palotájában ad koncertet, melynek során bebizonyítja, hogy a jazz és Bach életműve nem is áll olyan távol egymástól.

A Corvintetőn a német Bassface Sascha uralja a pultot péntek este. 2009-ben Németországban a legjobb dnb DJ-nek választott Sascha a hőskor klasszikus korongjaiból válogat majd a bulin. Azért a magyar DJ-eket kedvelők se maradjanak otthon, az éjszakában Palotai, Mastif, Samulkow zenéire is rophatják a táncot.

március 27. szombat

A hét a rasszizmus elleni kulturális programok jegyében telt, de még hétvégére is maradt ajánlatunk. Az A38-on este 8-tól Zene a rasszizmus ellen című projektben fellép a Subscribe, Turbo, Óriás és a Plastic Bitch. Az új generáció legjobbjai megérnek egy estét, ha ismerjük őket, azért, ha még nem, akkor meg pont emiatt.

Március 27. színházi világnap, így kötelező hódolni Tháliának. A Nemzeti Színházban igazi csemege vár ránk a hamburgi Thalia Theater tolmácsolásában. A The truth about the Kennedys című előadásuk korabeli dokumentumok alapján eleveníti fel a Kennedy család 160 éves történetének legjelentősebb epizódjait, megmutatva a dinasztia kielégíthetetlen vágyát a hatalom és elismerés után, hogy Amerika „első számú” családja maradjanak. A darab ezt a törekvést és ennek árát mutatja meg.

A partiarcoknak az Instantba érdemes benézni szombat éjjel, hisz a Ghetto Bazaar vendége Ba10 lesz. A Goodfellaz csapatát erősítő Ba10 már a tempósabb ritmusok felé is nyit a bulikon, a house-tól a UK-Funky-n át a dubstepig szinte minden megtalálható a repertoárjában.

március 28. vasárnap

A Müpában lép fel Paco de Lucia! A neves flamencogitáros pályafutása során több mint 25 albumot jelentetett meg, több száz előkelő díjban részesült, a kritikusok pedig világszerte a legnagyobb elismerés hangján szólnak egyetemes művészetéről és az általa elindított látványos zenei forradalomról. Paco nyitottsága és lankadatlan alkotókészsége révén valódi párbeszédet teremtett a flamenco és a brazil ritmusok, a dzsessz, Larry Coryell, Chick Corea, Al Di Meola, John Mclaughlin muzsikája, illetve a klasszikus szerzők, Albeniz, Falla, Rodrigo zenéje között. Életműve minden bizonnyal új fejezetként kerül be majd a zene történetébe. Többször volt már Magyarországon is, soha nem okozott csalódást.

A hétvégén a népzene és a néptánc kedvelői sem maradnak program nélkül, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül újra Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár várja az élő népművészet rajongóit a Papp lászló Sportarénában. Műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek szórakoztatják a nagyérdeműt. Vasárnap a Vörösmarty térre is kirándulhatunk egy kis folkélményért, a szabadtéri színpadon 11 órától különböző tájegységek táncaiból kapunk egy csokorra valót.

Békéscsaba neve szinte összeforrt a finom fűszeres kolbászéval. Vasárnap tegyünk egy kellemes gasztrotúrát a megyeszékhelyen, ahol a Bor és Grill Fesztivál utolsó napján még mindig megkóstolhatjuk a legfinomabb hungarikum pálinkákat és borokat, melyek hatását grill- és flekkenkülönlegességekkel tompíthatjuk. 13 órától mediterrán utcabálon vezethetjük le a hét feszültségeit.

—-Mozi, kiállítás—-

Kecskebűvölők

Menjek vagy maradjak – Kennedy vagy Kapj el, ha tudsz 1

Íme a kiváló vígjáték néhány főszereplője: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang. Ezért a névsorért már önmagában megéri beülni a moziba. A történet szerint Bob Wilton riporter épp a nagy sztorit keresi, amikor találkozik Lyn Cassady-vel, aki az USA egyik különleges, kísérleti hadseregének katonája. Cassady szerint az új haderő, az “Első Föld Zászlóalj” bevetése során a háborúk teljesen új értelmet nyernek, tagjai ugyanis paranormális képességekkel rendelkező emberek, akik képesek az ellenség gondolataiban olvasni, falakon áthatolni, sőt a szimpla tekintetükkel meg tudnak ölni akár egy kecskét is. A program szülőatyja, Bill Django eltűnik, így Cassady útnak indul, hogy felkutassa. Bár Bobnak sántít a sztori, mégis úgy dönt, hogy elkíséri az útra Cassady-t. A nyomok a látnok Hooper vezette titkos katonai táborba vezetnek, ahol a riporter hamarosan Django Első Föld Zászlóalja és Hooper saját hadserege kereszttüzében találja magát. Hogy túlélje az elképesztő kalandot, valahogy túl kell járnia a nem mindennapi ellenfelek eszén. Na, jó, a történetnem valami meggyőző, de a színészi alakítások annál inkább.

Magyar Sajtófotó 2009

Menjek vagy maradjak – Kennedy vagy Kapj el, ha tudsz 1

„A képek ott vannak, csak meg kell őket örökíteni. A legjobb kép az igazság…” mondta Robert Capa. A magyar sajtófotók legjobbjait immár 28. alkalommal tekintheti meg a nagyközönség a Nemzeti Múzeumban. A fényképekkel felidézhetjük a 2009-es év emlékezetes eseményeit – Felipe Massa autóversenyző súlyos balesetét, az olaszliszkai lincselés ítélethirdetését – de részesei lehetünk a természet csodáinak, drámai vagy örömteli, mulatságos élethelyzeteinek is.

—-Tévéajánló—-

péntek, március 26.
21:55, M2

Én, te, ő

Mindenkit nosztalgikus érzések kerítenek hatalmába, ha az általános iskolai éveire gondol. A videódiszkós osztálybulik, a közös kirándulások és a puskázások mellett, talán egy-két tanárunkra is meleg szívvel gondolunk. Éppen ezért péntek este nézzünk dokumentumfilmet! Egy olyan iskola életébe nyerhetünk bepillantást, amelyik egyetlen, osztatlan osztályból áll. A Pireneusok elszórt kis településeiről járnak ide tanulni a gyerekek. A film főszereplője, Georges Lopez már több mint húsz éve oktatja türelemmel és szeretettel ezeket a 4-10 éves lurkókat. Egy olyan pedagógust ismerhetünk meg, aki nemcsak írni, olvasni és számolni tanítja meg őket, de kirándul, palacsintát süt velük. A film az ő nyugdíjba vonulása előtti, utolsó évét mutatja be. Tanár szakosoknak kötelező mozi!

szombat, március 27.

20:35, TV2

Kapj el, ha tudsz

Menjek vagy maradjak – Kennedy vagy Kapj el, ha tudsz 1

Spielberg laza ujjgyakorlata ez a habkönnyű, ám igencsak szórakoztató mozi, melyben egy ifjú csaló ámokfutását követhetjük végig, amint hol orvosként, hol ügyvédként, hol pedig egy nagy légitársaság másodpilótájaként veri át az embereket. A szélhámosság nagymesterét Leonardo di Caprio alakítja, üldözőjét, az FBI-ügynököt, aki legfontosabb küldetésének tartja, hogy elkapja őt, Tom Hanks jegyzi. Szombat este popcornnal vagy ropival igazán kellemes program.

vasárnap, március 28.
0:05, Duna Tv

Jane Campion 3 rövidfilmje

Jane Campion ausztrál rendezőnő (Zongoralecke) és forgatókönyvíró előtt tiszteleg az adó három rövidfilmmel. Az Egy lány története a hatvanas évekbe röpít minket, a Beatles-mánia és a szabad szex korába, ahol három ausztrál tinilány szemén keresztül látjuk a világot. Szenvtelen egypercesekben tíz, a világ történéseiből kiragadott pillanatot láthatunk.
Lecke fegyelemből azt mutatja meg, hogyan lesz egy ártatlan családi vitából másokra is ható veszélyes szituáció. Tehát vasárnap este rövidfilmre fel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik