Élet-Stílus

Veszélyes lehet a madáretetés

Március végére érdemes abbahagyni a városi madarak etetését. A rigók már fészkelnek, lassan a cinegék is lerakják tojásaikat, itt az ideje, hogy visszatérjenek természetes táplálékforrásaikhoz. A magok egyébként életveszélyt jelenthetnek a fiókák számára.

Az elmúlt évszázadban kialakult hazai gyakorlat szerint a madáretetés a havas, ónos esős időszak, tehát a tél dandárjának madárvédelmi tevékenysége. Nyugat-Európa egyes országaiban ugyanakkor – a környezet állapotának romlása miatt – az énekesmadarak állománya drámaian csökkent, ezért az ottani állatvédelmi szemlélet a madarak egész éves etetését támogatja.

Angliában a nyár derekán is lépten-nyomon csurig töltött madáretetőket láthat az ember, még a lakott területeken kívül is. Szerencsére hazánkban továbbra sincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetését, ezért a költési időszak kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését. Ennek nemcsak elvi, de madárvédelmi oka is van.

Megfulladhat a kicsi

Kék cinege mesterséges odúban (fotó: Nagy Károly/MME)

Kék cinege mesterséges odúban (fotó: Nagy Károly/MME)

Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették a fiókáikat. Ez még önmagában nem lenne probléma, de ha a tapasztalatlan szülők héjastól adják nekik a magot, a kicsik nem tudják megemészteni. A gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól pedig megfulladnak – tudta meg az fn.hu a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől (MME).

Azért is fontos, hogy a madarak mielőbb ”visszaszokjanak” természetes táplálékaikra, azaz rovarokra, hernyókra, ízeltlábúakra, mert a fiókák fejlődése szempontjából elengedhetetlen a fehérjedús táplálék. Másrészt az etetőn „elkényelmesedett” madarak nem igyekeznek a kártevőket pusztítani, azok tovább és nagyobb számban garázdálkodhatnak a kertben.

Napi egy tojás a cinegéknél

A városban költő madarak közül a feketerigó rak a legkorábban fészket, már március elején. Ha marad a mostanihoz hasonló enyhe idő az idei első rigógeneráció április elején már ki is bújhat a tojásból. Őket viszont nem érinti a magvakból álló menü megléte vagy hiánya. Az „etetőre járó fajok” közül a cinegék az elsők, a fiókák április végén, május elején kelnek ki: ekkorra már tényleg fontos, hogy a madáretetők üresek legyenek.

Április közepén kezdik benépesíteni a fészket, a tojó összesen akár 12 tojást is rakhat, de naponta csak egyetlen egyet. A szó szoros értelemben vett kotlás az utolsó tojás lerakása után kezdődik, és körülbelül két hétig tart. A pintyfélék a családalapítással megvárják a lombok sarjadását, fiókáik május első felében bújnak ki a tojásból. Akkor, amikor a feketerigók már a második fészakaljukkal vannak elfoglalva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik