Élet-Stílus

Overdose újból versenyezhet

Minden remény megvan arra, hogy súlyos betegsége után ismét versenyezhet Overdose - erősítette meg az MTI-nek szerdán, Berlinben Mikóczy Zoltán, a magyar "csodaló" tulajdonosa.

Overdose orvosa, Szmodits Zsolt mindehhez azt fűzte hozzá, hogy kezdetben a tavaly áprilisban savós patairha-gyulladásban megbetegedett, eddigi pályafutása során 12 versenyt nyert ló életéért küzdöttek, utána azért, hogy ne maradjon sánta, most pedig azért tesznek meg mindent, hogy a világhírű négylábú ismét versenyezhessen.

A szlovákiai magyar tulajdonos, továbbá Overdose trénere, Ribárszki Sándor, valamint Szmodits Zsolt állatorvos annak kapcsán nyilatkozott, hogy a berlini lóversenypálya, a Hoppegarten kezdeményezésére a magyar nagykövetségen nemzetközi sajtóértekezletet rendeztek. Ezen megerősítették, hogy Overdose rehabilitációja január második hete óta Hoppegartenben eredményesen folyik, a szezon kezdetét jelentő húsvét vasárnapi verseny előtt a világhírű magyar lovat egyelőre még csak bemutatják a lóversenyt szerető német közönségnek.

Mindezzel összefüggésben a versenypálya tulajdonosa, Gerhard Schöningh “büszkeségét és boldogságát” fejezte ki amiatt, hogy Overdose kezelése, gyógyulása és remélhetőleg az újabb versenyekre való felkészítése Hoppegartenben folyik. Schöningh mindezt ahhoz hasonlította, mintha a Barcelona kiváló futballistáját, az argentin Lionel Messit a berlini Hertha BSC hívta volna meg vendégségbe.

Mikóczy Zoltán elmondta, hogy Overdose húsvéti, berlini bemutatkozására ő tett ígéretet a Hoppegartennek arra az esetre, ha a ló egészséges és ily módon a bemutatásnak nincs akadálya. Hangsúlyozta: a tavaly áprilisban a budapesti Kincsem parkban rendezett versenyt követően jelentkezett súlyos betegség után már az is csoda volt, hogy Overdose egyáltalán felépült. Az pedig már a csodák csodája, ha a történtek után ismét versenyezhet – fogalmazott a Szlovákiában élő magyar tulajdonos, aki Overdose-t 2006 őszén Nagy-Britanniában vásárolta.

Overdose Budinszki Barbara munkalovas és Ribárszky Sándor tréner társaságában (MTI)

Overdose Budinszki Barbara munkalovas és Ribárszky Sándor tréner társaságában (MTI)

“Annyira bízom a lóban, hogy szinte százszázalékosan biztos vagyok a visszatérésében” – hangsúlyozta Mikóczy Zoltán, aki meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a világ egyik leggyorsabb sprinterlova még jobb lesz, mint a betegsége előtt volt. A versenyzés újrakezdésével kapcsolatban mindazonáltal pontos időpontot nem kívánt jövendölni, azt azonban elmondta: “Igazából azt szeretnénk elérni, hogy a június 19-én sorra kerülő Royal Ascot derbire a lehetőség szerint felkészítsük a lovat.”

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy előtte minimum egy, de – mint mondta – “szívem szerint” inkább két felhozó versenyt fusson. Hogy a tervekből mi valósul meg, azt Overdose pillanatnyi, napról napra változó állapota dönti majd el – fűzte hozzá a tulajdonos, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapot szerint a versenyre történő felkészítése megkezdődhet. Ezt hangsúlyozta Ribárszki Sándor, Overdose trénere is, aki kezdettől fogva edzi a lovat, és annak legjobb ismerője. Ribárszki szerint a magyar versenyló most kiváló fizikai és pszichés állapotban van.

Ez utóbbit különösen fontosnak nevezte, emlékeztetve arra, hogy Overdose súlyos betegsége során minden bizonnyal kemény lelki megpróbáltatásokon esett át. Most azonban örül az edzéseknek – mondta, hangsúlyozva az óvatosság és a fokozatosság szükségességét.

Ez utóbbit emelte ki az állatorvos is, aki a visszatérésről szintén bizakodóan nyilatkozott, de ugyancsak került minden fajta konkrétumot a versenyzés újrakezdésével kapcsolatban. Szmodits Zsolt emlékeztetett arra is, hogy a savós patairha-gyulladás esetében olyan, a lovakat érintő egyik legsúlyosabb betegségről van szó, amely nyomot hagyhat, illetve a hajlamból fakadóan bármikor visszatérhet. Ezért a magyar ló a jövőben is állandó orvosi ellenőrzést igényel – tette hozzá.

A Németországban is rendkívül kedvelt Overdose egyébként április 2-án lesz ötéves. Szakértők szerint a sprinterlovak 5-6 éves korukban érhetnek pályájuk csúcspontjára. A versenyló menedzsmentje az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseket követően arra az elhatározásra jutott, hogy Overdose belátható időn belül hazautazik Magyarországra. Ez azért szükséges, mert a nemzetközi szabályozás értelmében minden versenyló annak az országnak a színeiben versenyezhet, amelynek a tréninglistáján szerepel. Ahhoz pedig, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen két dolog szükséges: egyrészt a versenyló a listára vétel pillanatában tartózkodjon Magyarországon, másrészt egy olyan idomár tréninglistájára kerüljön, aki magyar licensszel rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik