Élet-Stílus

Szilárdan áll a Kínai Nagy Tűzfal

admin
admin

2010. 03. 23. 14:30

A Google lelkendező felirattal üdvözli a hétfő óta átirányított látogatóit új kínai keresője oldalán. A nagy szabadság azonban csak látszólagos, ugyanis a kínai anyaország felől érkező keresések továbbra is cenzúrázottak.

A Google hétfőn jelentette be megszünteti Google.cn domaint az internetezőket pedig átirányítják a Google.com.hk Hong Kong-i oldalra. A lépést Szergei Brin a Google egyik alapítója a The New York Times-nak adott interjúban úgy magyarázta, hogy a jelenlegi helyzetben ez a legmegfelelőbb lépés, annak az áldatlan állapotnak a megszüntetésére, amellyel a kínai kormányzat cenzúrázza a kínaiak internetes kereséseit. Az angol The Times azonnal próbára is tette a rendszert az átirányítás kapcsán, és az tapasztalták, hogy munkatársuk Pekingben ugyan úgy nem ér el találatot, ha például a Dalai Lámára vagy a Tienanmen-téri mészárlásra keres.

Brin is elismerte: vannak kétségeik annak tekintetében, hogy valóban megfelelően tudnak majd működni az oldalak. A Hong-Kong-i átirányításnak ugyanakkor megvan a politikai pikantériája, hogy a Google kínai területen marad, a technikai haszna viszont leginkább csak az, hogy gyorsabban zajlanak a keresések, mint, ha az USA-ban lévő szervereken keresztül bonyolódna. A Google még egy speciális oldalt is felépített, amely azt mutatja milyen szinten avatkozik be a kínai hatalom a keresésekbe.

A kínai kormányzatot régóta bírálják, mivel kifinomult monitoring rendszert üzemeltet az internet figyelésre. Több ezer ember és számtalan automata figyeli a blogaktivítást, a chatszobákat keresve a tiltott tartalmakat. Politikai konfliktust azonban nem vállal egyetlen ország sem.

A google Kínában

2000: megjelennek a kínai nyelvű találatok, amely még a google.comon
futnak,
2006: megjelenik a gooogle.cn, amely már szűri a kereséseket,
2009: Kína blokkolja a YouTube-ot,
2010 január: a Google bejelenti kivonul ha
korlátoznia kell keresési eredményeit,
2010 február: kínai támadás a
Gmail ellen,
2010 március: Hong-Kongba irányítják a kínai kereséseket

Az amerikai kormányzat a Google lépése nyomán továbbra is igen óvatosan nyilatkozik, a konfliktushoz annyit fűztek hozzá: mindez a Google döntése. Brin pedig emlékeztetett: ő is egy totalitárius diktatúrában élt hat éves koráig (bár személyes emlékei nem nagyon lehetnek a rendszerről), de gondolkodását és cégének attitűdjét is a szabadságjogok tiszteletben tartása vezérlik. Sokadszorra felidézte azt az esetet is, amikor két hónappal ezelőtt a cég levelező rendszerét, a Gmail fiókokat támadták a cég szerint bizonyíthatóan kínai hackerek. (A támadás polgárjogi aktivisták fiókjai ellen irányult.)

Mindeközben a Google arra is törekszik, hogy ne lehetetlenítse el magát véglegesen a világ legnagyobb piacán, ahol eddig sem uralkodott a cég. A 400 millió internetezőt magáénak tudó piacon bevételeinek alig töredékét (4 százalékát) tudta felmutatni. Az ország többsége, közel 60 százaléka, a kínai Baidu.com oldalt használja a Analysys International felmérése szerint.
Ugyanakkor nem a Google az egyetlen, amely nehezen tud megélni Kínában, így az eBay, az Amazon vagy a Yahoo! is szembesült a piac kemény szabályozottságával és a hazai szereplők erőfölényével. De a közösségi szájtok, mint a Facebook vagy a Twitter sem érhetők el szabadon az országban. A fenti nagy oldalaknak ugyanakkor megvan a maguk kínai párja, amelyek a hatalmas belső piac révén élnek és virulnak. Így az eBay, Taoboa néven, a Facebook, Renren néven működik, a QQ pedig a Microsoft azonnali üzenetküldőjének felel meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.