Élet-Stílus

Már jövőre elindulhat a “fapados” űrturizmus

Először emelkedett a magasba a SpaceShipTwo típusú szuborbitális űrrepülőgép, bár egyelőre csak próbarepülésre. Ha jól haladnak a további tesztek, akár már 2011 végén elindulhat az első, űrturistákat szállító járat. Az utazásért ugyan nem kell - Charles Simonyihoz hasonlóan - 30-35 millió dollárt fizetni, a szerényebb árért azonban csak öt percig élvezhetjük a súlytalanság állapotát.

Történelmi pillanat – értékelte Richard Branson, a Virgin-cégbirodalom feje a kaliforniai próbarepülést. A brit milliárdos szerint azonban nem volt meglepő, hogy a híres űrhajójának ilyen jól sikerül az első próbaútja. A Virgin Galactic turista űrhajója, amelyet VSS Enterprise névre kereszteltek, a WhiteKnightTwo sugárhajtású hordozón emelkedett 13 716 méteres magasságba. A brit milliárdos gépe a kaliforniai Mojave-sivatagban található Mojave Air and Space Port nevű létesítményből szállt fel.

(forrás: virgingalactic.com)

Történelmi repülés Kaliforniában (forrás: virgingalactic.com)

5 perc súlytalanság

Az űrhajó közel három órát töltött a levegőben a hétfői tesztrepülése alkalmával, amely során az űrkabin és a hordozó végig együtt maradt, a leválással az üzletember és Burt Rutan repülőmérnök ezúttal nem kísérletezett. A legkésőbb 2012-ben startoló űrutazások során a SpaceShipTwo (SS2) típusú szuborbitális űrrepülőgépnek a hordozója viszont már leválik 15 kilométeres magasságig, onnan pedig saját hibrid rakétái segítségével jut el az űrbe, mintegy 110 kilométerre a Föld felszínétől.

A világűrbe tett rövid utazásokra (az utasoknak 100-110 km magasságban öt percen keresztül tartó súlytalanságban lesz részük) alkalmas űrrepülőgépet még tavaly decemberben mutatták be a nyilvánosság előtt. A 18 méter hosszú szerkezetben két pilóta és hat utas számára jut hely.

ők a legdrágábbak

Az űrutazások szervezését a Space Adventures nyitotta meg, amely az elmúlt 9 évben jó pénzért már 7 magánember űrbeli látogatását szervezte. Az amerikai cég a Roszkoszmosszal (orosz űrhajózási hivatallal) kötött szerződés szerint 1999 óta menedzseli az űrturisták utazásait, amelynek során a Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás meglátogatására és a többnapos ott tartózkodásra is van lehetőség. Míg az első 5 űrturistának mintegy 20 millió dollárt, addig a hetedik űrutasnak már 35 millió dollárt kellett fizetnie a gyermekkori álom beteljesüléséért.

200 ezer dollár/fő

Eddig már több mint 330-an jelentkeztek űrutazásra, és fizettek be előleget a magánűrhajó járatára. A két és fél órás kaland ára személyenként 200 ezer dollárra (átszámítva több mint 39 millió forintva) rúg, viszont már 20 ezer dollárral (közel 4 millió forinttal) is lefoglalhatunk egy helyet. A 2004-ben alakult Virgin Atlantic céghez eddig közel 50 millió dollárnyi előleg „futott be” a leendő űrturistáktól.

A befizetendő összegbe beletartozik egy háromnapos kiképzési program is. Az űrutazásokra az interneten vagy a társaság 29 akkreditált ügynökségénél foglalhatunk repülőjegyet.

Branson vállalata az idei évet további tesztek végrehajtására szánja, így az első űrutazásra legfeljebb 2011 végén kerülhet sor.

menedzseli az űrturizmust

A brit milliárdos 2008-ban mutatta be a tömeges és olcsó magán űrutazásokhoz tervezett, szénszálból készült űrrepülőgépét. Branson immár 6 éve dolgozik Burt Rutan amerikai repülőgéptervezővel (aki a SpaceShipOne konstruktőre) azon a projekten, amelynek keretében a súlytalanság élményét biztosító űrutazásra invitálják az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik