Élet-Stílus

Hűtőt kapnak a rászorulók

Régi, energiafaló hűtő- és mosógépek cseréjére hirdet pályázatot a zöldtárca: egymilliárd forint áll idősek, rászorulók, nagycsaládosok rendelkezésére. Az új gépek 30-65 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, a megtakarítás éves szinten 10-15 ezer forint lehet.

A pályázatot a Zöld Beruházási Rendszer részeként hirdette meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM). A tárca közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. Ezzel mintegy kétezer tonnával csökken a háztartások éves CO2 kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves CO2 megkötésének felel meg, illetve 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben – közölte a KvVM.

Maximum 70 ezer forint

A cserére időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak háztartásonként és a szervezetek saját részére székhelyenként egy darab gépre. A tárca régi mosógép „A” energiahatékonysági osztályú új mosógépre és/vagy egy darab régi hűtőgép „A”, „A+”, „A++” energiahatékonysági osztályú új hűtőgépre történő lecserélését támogatja.

Egy pályázaton maximálisan bruttó 70 ezer forint támogatás nyújtható A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép vásárlására. Plusz jelzés nélküli „A” kategóriájú hűtő és mosógép esetén a támogatás 60 ezer forint. Ennek oka, hogy mosógépből nem létezik „A” fölötti kategória.

Évi 10-15 ezer forintos megtakarítás

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2 százaléka nyolc évnél idősebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna CO2 kibocsátáscsökkentést lehetne elérni.

A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez: a korszerű háztartási gépek 20-50 százalékkal kevesebb villamosenergiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10 ezer forintot lehet évente megtakarítani, de például egy, a ’80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15 ezret.

A Magyarországon forgalomban lévő hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét. Az energiacímke A–G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A „C” energiaosztályú készülékek átlagosan 65, a „B” energiaosztályúak pedig 30 százalékkal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű „A” osztályú készülékek.

A pályázati felhívást ide kattintva olvashatja a KvVM honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik