Élet-Stílus

Szuperprodukciókkal csábít a szegedi Dóm tér

Az idén négy premiernek is örülhetnek a színházkedvelők. A Szegedi Szabadtéri Játékokon debütál a My Fair Lady Tompos Kátyával, a Hair című musical pedig Dolhai Attilával a főszerepben. A nézők Ákos koncertet, modern Carment és Dózsa címmel nagyszabású táncjátékot is láthatnak.

A Szegedi Szabadtéri Játékok programjában idén négy új produkció és egy opera-operett gálaest várja a nézőket, ráadásul az idén “nulladik napot” is tartanak. Május 22-én ünnepli ugyanis a Délmagyarország című lap megjelenésének 100. évfordulóját, ebből az alkalomból Ákos fellépésével rendeznek szuperkoncertet.

My Fair Lady Tompos Kátyával

Az idei évad egyik legjobban várt bemutatója Loewe “örökzöld” musicalje, a My Fair Lady. A darabot a szegedi szabadtéren debütáló Novák Eszter rendezésében július elejétől öt előadásban játsszák. Elisa Doolittle-t Tompos Kátya alakítja, Higgins professzor Széles László lesz. A rendező régi munkatársai, Zeke Edit jelmeztervező ruhái és Khell Zsolt díszlete az 1900-as évek elejét idézik majd, azt a kort, amelyben az eredeti G.B. Shaw-színmű is játszódik.

Dózsa táncra komponálva

A nyár közepén végre valóra válik Zsuráfszky Zoltán koreográfus álma: július 16-án mutatják be azt a táncjátékot, amelyet Dózsa történetéből komponált. A címszerepet Novák Péter alakítja, s a darabban nemcsak Zsuráfszky együttese, a Honvéd Táncszínház látható, hanem a Szeged és a Bartók Táncegyüttes is, de hívott a csataképhez egy török katonai táncegyüttest, egy másik jelenethez pedig svájci zászlódobálókat is. Lesz pillanat, amikor csaknem 300 táncos “dübörög” a színpadon.

A július 24-i opera-operett gálaest valójában a Budapesti Operettszínház vendégjátéka; Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt és Dániel, Peller Károly és sokan mások mellett Miklósa Erika operaénekesnő is fellép. Béres Attila rendezi az estet, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, Szeged és Pécs együttműködésében jön létre.

Carmen mai köntösben

Bizet alkotása, a Carmen, amely többször volt már a játékok műsorán, nyáron új rendezésben látható Szegeden. Kerényi Miklós Gábor elmondta, hogy egy furcsa, földrengés utáni, zűrös és lepusztult környezetet képzel a Dóm térre. Ez a szituáció indokolja majd a katonák jelenlétét, a csempészek aktivitását a modern színrevitelben – mutatott rá.

Kerényi Miklós Gábor hangsúlyozta: arra törekszik, hogy az érzelmek, amelyeket a zene kifejez, átélhetők legyenek a mai néző számára. A címszerepet Schöck Atala énekli, Don Josét Arnold Rutkowski lengyel tenorista alakítja, az előadásokat – július 30-án és 31-én – Kesselyák Gergely, a játékok művészeti vezetője vezényli.

Dolhai Attila a Hair főszerepében

MacDermot korszakos musicaljét, a Hairt Bagó Bertalan viszi színre, aki – Novák Eszterhez hasonlóan – először rendez a szegedi szabadtéren. A főszereplőkhöz, Dolhai Attilához, Peller Annához, Szemenyei Jánoshoz és Kerényi Miklós Mátéhoz sikeres vizsgaelőadások emlékei kötik.

Bagó Bertalan elárulta: a hatvanas-hetvenes éveket úgy akarja megeleveníteni, mintha a jelenből tekintenénk vissza arra a lázadó korszakra. Véleménye szerint a Hair időszerűségét alátámasztja, hogy napjainkban is különféle háborús gócokban fiatal emberek lőnek egymásra, rossz ideológiák szolgálatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik