Élet-Stílus

Petőfi-ritkaságok akár 600 ezerért egy árverésén

Bőséges kínálattal indul a Honterus Antikvárium pénteki aukciója: az 554 tételben parádés első kiadású kötetek, irodalmi kuriózumok, atlaszok, térképek, ritka folyóiratok, kéziratok, aprónyomtatványok, évszázados történelmi és egyházi iratok egyaránt vannak.

Az aukciós katalógusban a két legizgalmasabb és egyben a legdrágább kötet szerzője Petőfi Sándor. Az 1845 októberében kis példányszámban kiadott, 39 verset tartalmazó Szerelem gyöngyei című könyv az aukció első számú unikuma. Az első kiadású verseskötet 600 ezer forintos kikiáltási árról indul.

A versek ihletője Mednyánszky Berta, a gödöllői jószágigazgató lánya, akivel a költő 1845 augusztusában ismerkedett meg, s aki elfogadta Petőfi udvarlását. Alig egy hónappal később a költő meg is kérte a kezét. A lány apja azonban elutasította a szerelmes ifjút, mondván, sem poétának, sem pojácának (színésznek) nem adja a gyermekét.

A másik Petőfi-ritkaság, egyben a költő utolsó kis verses kötete, a Felhők 1846. április 23-án jelent meg nyomtatásban. Az irodalomtörténet szerint Petőfi pályáján 1846 tavasza válságos, útkereső, ám mégis igen termékeny időszak volt. Az első kiadású, jó állapotban megőrzött aukciós példányért 240 ezer forintot kérnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik