Élet-Stílus

Szétszóródik a bűnös rendszáma – videó

A Filmhíradó 1934-ben mutatott be egy találmányt, amelytől bizony összekoccanhatott a cserbenhagyásos gázolók térde – a baleset után százszámra hevertek a rendszámot tartalmazó cetlik a tett helyszínén. Egy másik szerkezet 1937-ből a házfalakra kihelyezett „Vigyázz! Autó!” táblát készült sírba küldeni. Videó!

Az új találmányt 1934-ben a Filmhíradó vészelhárítónak nevezi „a lelkiismeretlen cserbenhagyásos gázolások ellen”. A szerkezetet az autó első lökhárítójára szerelik fel, funkciója kettős. Ütközés után leállítja a motort, ezzel is nehezítve a bűnös menekülését a tetthelyről. Ám ha mégis sikerül meglépnie, a rendőrség hamar a nyomára bukkan: ütközéskor ugyanis egy dobozból maroknyi cédula repül szét az autó rendszámával.

A hírben meg nem nevezett feltaláló természetesen gondolt a csalókra is, mi van, ha valaki induláskor „otthon felejti” a rendszámát tartalmazó papírosokat. A megoldás: a „készüléket hatósági közegek ólmoznák le, és az esetleges gázolás után ismét ők helyeznék üzembe” – tudósít a Filmhíradó a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) honlapján.


Bosszúság autósnak, gyalogosnak

Fontosnak tartotta a gázolásos balesetek számának csökkentését Zimányi László is, ám ő a hangsúlyt a „gyalogjárók védelmére” helyezte „autók gyalogjáron át való kihaladásánál”. Az „automatikus tilosjelző berendezés” 1937-ben arra vészhelyzetre kínált megoldást, amikor egy autó valamely épület belső udvaráról a járdán keresztül hajt ki az úttestre.

A Magyar Szabadalmi Hivatal archívumában megtalálható Zimányi indoklása is: „Mindannyiszor, amikor a gépjárművek fallal határolt udvarból, kocsiszínből az utcára hajtanak, a gyalogjárók testi épségét, de legalább is idegeit nagy mértékben veszélyeztetik”.

Ahol ritka a kihajtás, ott természetesen elég a „soffőr” óvatossága, de szükség van egy utcára kiállított ember jelzésére is. Ahol azonban sűrűbb a kihajtás, mint például „garageoknál”, ez a módszer nem működik. Nem lehet ugyanis elvárni, hogy mindig készenlétben álljon egy jelzőember. Nem is beszélve arról a késedelemről, amit a gépjármű sofőrje elszenved, ha netán „az utat szabaddá tenni hivatott személyiség ép a szükséges pillanatokban esetleg nem volna kéznél” – érvel a feltaláló.

Érzékelő a kapuba

A találmány előtti elavult módszer egy egyszerű tábla volt „Vigyázz! Autó” felirattal, ám ez Zimányi szerint „inkább csak a felelősség elhárítására jó gázolás esetén, a gyalogjárók hátrányára”. Mi több, a „kocsivezető >>bátrabbanMagyar Szabadalmi Hivatal archívuma.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik