Élet-Stílus

Horvát csoda Indian Wellsben

A remekül teniszező Ivan Ljubicic kiszerválta a spanyol Rafael Nadalt, a horvát a svéd Robin Söderlinget legyőző amerikai Andy Roddickkal mérkőzik a BNP Paribas Open döntőjében.

A 2008-as győztes Nocak Djokovics után a címvédő Rafael Nadal is kiesett a 4.5 millió dollár díjazású Indian Wells-i férfi tornán.

A spanyol azzal vigasztalódhat, hogy honfitársával, Marc Lopezzel 7:6, 6:3-ra megnyerték a páros döntőjét, az első helyen kiemelt Daniel Nestor- Nenad Zimonjics kanadai-szerb kettős kárára.

A második helyen rangsorolt Djokovics után a harmadik helyezett Nadalt is kiverő Ljubicic 17 ászt ütött az elődöntőben, s bár 51 (!) ki nem kényszerített hibája is volt, játéka még így is elégnek bizonyult ahhoz, hogy megszakítsa az egykori világelső elleni ötmeccses kudarcsorozatát.

A horvát korábban három alkalommal jutott döntőbe mestertornán, ám egyszer sem sikerült győznie, legutóbb Miamiban, még 2006-ban szomorkodhatott a finálé után.
„Remélem, ezúttal már összejön a végső siker is” – elmélkedett a 31. évét nemrég betöltő Ljubicic. „Nadal a fontosabb pillanatokban hibázott, úgy érzem, még nem teljes a játéka – ezért tudtam, ha kezelni tudom a fogadásait, megverhetem. A tiebreak a lehető legjobban sikerült, nem is tudom, mikor voltam ilyen jó a rövidítésben – talán soha.”

Nadal zsinórban a 11. olyan tornán szerepelt, amelyiken nem sikerült nyernie, legutóbb tavaly májusban Rómában kapott trófeát. Azóta folyamatos sérülések gyötörték.
„Boldog vagyok, pláne annak függvényében, ami az elmúlt hetekben történt. Nem egyszerű újrakezdeni, és felvenni az elit tempóját. Nem játszottam rosszul.”

A spanyol az első játszmában legyőzhetetlennek tűnt, fonákütései rendre bejöttek. A második szettben viszont már többet vétett, így 4:4-es állásnál a kettős hibáit kihasználó Ljubicic elvette a szerváját, majd megnyerte a magáét.

A döntő harmadik játszmában Nadal magára talált, de 4:3-nál kihagyott egy lehetőséget, s Ljubicic egy fogadhatatlan adogatással egyenlített. 6:6-ig együtt meneteltek, a rövidítés viszont Ljubicicról szólt. 6-1-re elhúzott, s öt meccslabdájából már az elsőt kihasználta.

BNP Paribas Open, Indian Wells
9 millió dollár, kemény borítás

Férfiak, elődöntő:
Ljubicic (horvát, 20.)-Nadal (spanyol, 3) 3:6, 6:4, 7:6.
Roddick (amerikai, 7)-Söderling (svéd, 6) 6:4, 3:6, 6:3.
A döntőt vasárnap Ljubicic és Roddick játssza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik