Élet-Stílus

Törölték a sávolyi futamot

A nemzetközi szövetség szerint nem készülhet el időre a pálya.

A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) törölte a gyorsasági motoros-vb versenynaptárából a szeptember 19-re kiírt sávolyi Magyar Nagydíjat; a helyére egy spanyolországi futamot iktatott be.

A FIM honlapjának csütörtöki közleménye szerint a magyarországi verseny azért marad el, mert a Balatonringet nem tudják időre felépíteni. Sávoly helyett Aragonban lesz majd a szeptemberi futam.

A Somogy megyei Sávoly mellé tervezett Balatonring helyzete múlt pénteken vált szinte teljesen kilátástalanná, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az annak tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) úgy döntött, hogy nem köt szerződést a beruházóval.

Az MFB azzal indokolta a döntést, hogy a beruházótól nem kaptak megnyugtató javaslatokat a kockázatok kezelésére. Az állami tulajdonban lévő fejlesztési bank egy tavaly októberi kormányhatározat szerint 15,3 milliárd forint összegű hitelt nyújtott volna 80 százalékos állami kezesség mellett a Balatonring megépítéséhez. A Magyar Turizmus Zrt. 10 év alatt 20 milliárd forintot fizetett volna a verseny rendezési jogáért.

Hiába dolgoztak a gépek - az FIM törölte a Magyar Nagydíjat (MTI)

Hiába dolgoztak a gépek – az FIM törölte a Magyar Nagydíjat (MTI)

Egy spanyol konzorcium 2008 nyarán jelentette be, hogy csaknem 90 millió euróért – felerészt hitelből, felerészt önerőből – felépít egy 4232 méter hosszú versenypályát Sávolyon, s 2009 őszén meg is rendeznék ott az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert nem tudtak megállapodni az MFB-vel a szükséges hitelről, ezért a pálya premierjét 2009 őszéről 2010 szeptemberére halasztották. A beruházó tavaly júliusban saját tőkéjéből elkezdte építeni a ringet abban bízva, hogy az MFB időközben jóváhagyja számára a munkálatok befejezéséhez nélkülözhetetlen összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik