Élet-Stílus

Pomogáts kilép a Kossuth-díj Bizottságból

Pomogáts Béla visszaadja a Kossuth-díj Bizottság tagságát, mert a kormány sorra figyelmen kívül hagyta a testület javaslatait. Az író nyilatkozata az Élet és Irodalomban jelenik meg.

„A második ciklusban vagyok tagja az Állami Kossuth-díj Bizottság szakmai testületének. Az elmúlt években több alkalommal tapasztaltam (tapasztalhattuk), hogy a kormányzati döntés figyelmen kívül hagyta a bizottság javaslatait, ezzel a bizottságot pusztán a központi akarat paravánjának szerepére kárhoztatta. Nincs semmi kifogásom a díjazottak személye ellen, azonban ilyen körülmények között nem látom értelmét annak, hogy a bizottság tagja maradjak: megbízatásomat ezennel visszaadom” – olvasható a holnap megjelenő hetilapban.

Az idén 19 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat: Aknay János, Lantos Ferenc és Papp Oszkár festőművésznek, Almási Tamás és Maár Gyula filmrendezőnek, illetve Kardos Sándor operatőrnek, Békés Itala, Bezerédi Zoltán, Csernus Mariann, Harkányi Endre és Margitai Ági színésznek, Féner Tamás fotóművésznek. Az írók és költők közül Kovács András Ferenc, Lengyel Péter és Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést, a zenészek közül pedig Lovasi András énekes-basszusgitárost, Matuz István fuvolást, Rados Ferenc zongoraművészt és Vidovszky László zeneszerzőt díjazták.

Pomogáts Béla 1934-ben született, a Piarista Gimnáziumban érettségizett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett tanári diplomát. Részt vett az 1956-os forradalomban, ezért internálótáborba került. Hosszú hányattatás után 1961–1965-ben technikumi tanár, 1965-ben a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, később osztályvezetője, 1992–1996-ban igazgatóhelyettese lett. Az irodalomtudomány kandidátusa, majd doktora.

Negyven önálló könyve jelent meg, a két világháború közötti és az 1945 utáni magyar irodalom, az erdélyi és a nyugati magyar irodalom történetével foglalkozik. A Literatúra főszerkesztője, a Nyelvünk és Kultúránk és az Európai Utas szerkesztőbizottságának elnöke, a Magyar Nemzet, a Vigília, a Valóság szerkesztőbizottságának tagja, az Illyés Alapítvány kurátora. 1992-től a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia, 1995 és 2001 között a Magyar Írószövetség elnöke.

1991-ben József Attila-díjat és 1956-os Emlékérmet, 1996-ban Kisebbségekért Díjat és Nagy Imre-emlékplakettet kapott. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2003-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik