Élet-Stílus

Mégsem verik szét a Szépművészeti lépcsőjét

A Szépművészeti Múzeum bővítésének tervében változtatást kér a tervezőtől Baán László főigazgató azért, hogy érintetlen maradjon a főlépcső, másként oldja meg a föld alatti épület bejáratát - írja a Népszava csütörtöki számában.

A lapnak nyilatkozva a főigazgató a kérést a tervvel kapcsolatos bírálatokkal indokolta. Baán László szerint a Hősök tere olyan fontos nemzeti emlékhely, hogy a legnagyobb konszenzusra kell törekedni, ha változtatunk rajta.

A főigazgató arra kérte az építészt – aki akceptálta a felvetést –, hogy a lépcső oldalánál legyen az új épületrész bejárata, így kevésbé bontja meg a múzeum frontját. “A másik bejárat eredetileg egy üvegkubusban lett volna, de az engedélyeztetési szakaszban – elsősorban tűzvédelmi okokból – masszívabb megoldást kellett választani az építésznek”.

A tervek szerint június elején kezdődnek a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének munkálatai, ennek során hétezer négyzetméter térrel gazdagodik az intézmény. A 3,3 milliárdos uniós támogatásból megvalósuló beruházás során a múzeum új bejáratokat is kap.

A módosítások nem veszélyeztetik a határidőket. Így a napokban meghirdetik a kivitelezési tendert, melynek májusban meglesz a nyertese, a tervek szerint június elején megkezdődhet az építkezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik