Élet-Stílus

Mourinho visszatér a Stamford Bridge-re

José Mourinho az Inter edzőjeként tér vissza a Chelsea stadionjába, ahol kedves fogadtatásra számíthat, de talán az lényegesebb, hogy miképp távozik majd a keddi BL-meccs után: győztesként vagy vesztesként.

José Mourinho abban bízik, hogy a londoni visszatérésével egyúttal véget ér az Inter rossz szériája is. A Chelsea elleni visszavágóra egygólos előnnyel érkező olasz csapatnak ugyanis nincs, legalábbis eddig nem volt szerencséje az angol klubokkal, tavalyelőtt a Chelsea, tavaly a Manchester United búcsúztatta a kieséses szakasz első körében.

Ellenben a Chelsea a legutóbbi három kiírásában kivétel nélkül eljutott a négy közé, és a 2008-as döntőben csak büntetőkkel maradt alul a Manchester Uniteddel szemben. Akkor amúgy a szezon elején még Mourinho ült a „kékek” kispadján, aki 2004 és 2007 között két-két bajnoki címet, illetve Ligakupát, valamint egy FA-kupát nyert a Chelsea-vel.

„Sohasem titkoltam, hogy a Chelsea része az életemnek” – így a portugál edző, aki a visszatérésével kapcsolatban megjegyezte: a játékoskijáró alig öt méterre van a kispadtól a Stamford Bridge-en, így nem kell a hazai szurkolók fogadtatásával, érzelmi megnyilvánulásával törődnie. „Csak leülök a kispadra, és teszem a dolgom” – mondta.

Inter-Chelsea 2-1 – az első mérkőzés összefoglalója

A londoni csapat jelenlegi menedzsere, Carlo Ancelotti szerint Mourinho kedves fogadtatásra számíthat: „Meg is érdemli, hogy a szurkolók szeretettel üdvözöljék, hiszen fantasztikus munkát végzett itt, Roman Abramoviccsal együtt európai topcsapattá tette a Chelsea-t. ” Az olasz szakvezető – aki hosszú éveken át szolgálta az Inter legfőbb ellenlábasát, az AC Milant – ehhez még azt is hozzátette: ha valamikor, évekkel később esetleg ellenfélként tér vissza a Stamford Bridge-re, hasonló fogadtást szeretne, mint amilyenben feltehetőleg a „hazatérő” portugál kollégájának lesz majd része kedden.

Ehhez persze elengedhetetlen a sikeres szereplés, elsősorban a továbbjutás kiharcolása. Ancelotti úgy véli, ennek alapfeltétele, hogy csapata türelmesen, nagy odafigyeléssel futballozzon; leszögezte, nem feltétlenül kell mindjárt a meccs elején ledolgoznia a hátrányát. Ancelotti legnagyobb problémáját a kapus kijelölése jelenti, hiszen Petr Cech és Hilario sem egészséges, ugyanakkor Premier League-ben szombaton bemutatkozó Ross Turnbull nem védett rosszul a West Ham United elleni, 4-1-re megnyert bajnokin, amelyen Didier Drogba duplázott, azaz a csatár jó formában várja a visszavágót.

Ezt az Inter nem mondhatja el magáról, hiszen pénteken 3-1-re kikapott a Cataniától, ezzel magára húzta üldözőjét, már csak egy ponttal vezet az AC Milan előtt. Ancelotti nyilván ezt aligha bánja – és kedden ő, illetve csapata is „megfricskázhatja” az Intert.

CSZKA-Sevilla 1-1 – az első mérkőzés összefoglalója

A nap másik találkozóján a Sevilla az idegenbeli 1-1-es döntetlennek köszönhetően kedvező helyzetben várja a kieséses szakaszban először szereplő CSZKA Moszkva vendégjátékát – amelyen Kassai Viktor fújja majd a sípot. Honda Keiszuke, aki az orosz csapat egyik legjobbja volt a moszkvai első találkozón, dicsérte az ellenfelet, ugyanakkor abban bízik, hogy nem a nyolcaddöntő lesz a végállomás csapata számára a BL-ben.

A japán középpályás szerint a CSZKA még messzebbre is juthat, és kellő önbizalomról árulkodnak Milos Kraszics szavai is. „Tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, de megpróbáljuk a saját játékunkat játszani, és mindent megteszünk a továbbjutásért. Persze nem lesz könnyű, de képesek vagyunk rá” – nyilatkozta a szerb futballista.

A Sevilla mindenesetre esélyesebb a továbbjutásra, és a brazil Luis Fabiano szerint a spanyol csapat akár nagy meglepetést szerezhet az idén a Bajnokok Ligájában. „Bár nálunk nem hemzsegnek a világsztárok, a csapatunk erős, és én hiszek abban, hogy nagyon sokra hivatott ez a társaság. Ugyanakkor veszélyes lehet túlságosan előre tekinteni. A lényeg, hogy lépjünk túl a CSZKA-n” – mondta a korábban sérüléssel bajlódó brazil csatár, aki csereként lépett pályára a Deportivo La Coruna elleni bajnokin (1-1), ámbátor ő sem tudott segíteni az immár négy mérkőzés óta nyeretlen csapatán.

A CSZKA ugyanakkor győzelemmel, az Amkar Perm elleni 1-0-val hangolt a sorsdöntő Bajnokok Ligája-csatára. A győztes gólt Honda szerezte a 90. percben – tőle „félhet” a Sevilla. A korábban Hollandiában is megfordult japán játékos meg Fabianótól tart…

BL-nyolcaddöntő, visszavágók:
Sevilla (spanyol)-CSZKA Moszkva (orosz), 20:45 (1-1)
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán, v.: Kassai

Chelsea (angol)-Internazionale(olasz), 20:45 (1-2)
London, Stamford Bridge, v.: Stark (német)

Korábbi eredmények:
Manchester United (angol)-AC Milan (olasz) 4-0
Továbbjutott: a Manchester United, 7-2-vel.

Real Madrid (spanyol)-Lyon (francia) 1-1
Továbbjutott: a Lyon, 2-1-gyel.

Arsenal (angol)-Porto (portugál) 5-0
Továbbjutott: az Arsenal, 6-2-vel.

Fiorentina (olasz)-Bayern München (német) 3-2
Továbbjutott: a Bayern, 4-4-gyel, idegenben lőtt góllal.

Szerdai program:
Barcelona (spanyol)-Stuttgart (német), 20:45 (1-1)
Bordeaux (francia)-Olympiakosz (görög), 20:45, (1-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik