Élet-Stílus

Meghosszabbítja az életet a kalcium?

Svéd kutatók azt igyekszenek bizonyítani, hogy a kalciumban gazdag étrend hozzájárul ahhoz, hogy tovább élhessünk.

A közelmúltban tették közzé azokat a kutatási eredményeket Svédországban, amik arról számolnak be, hogy vizsgálati alanyok, akiknek kalciumban gazdag volt az étrendje, 25%-kal kisebb eséllyel haltak meg a következő évtizedben. A most közzétett eredmények összefüggnek egy amerikai publikációval, amely azt mutatta ki, hogy a magasabb kalciumbevitel mind a nők, mint a férfiak esetében alacsonyabb halálozási rátához vezetett.

Tény, hogy a magnézium és a kalcium bevitelről már megállapították: kedvezően befolyásolja a krónikus megbetegedések lefolyását, ám a táplálékkal felvett kalcium és a halálozási arány között eddig még senki sem kereste az összefüggést. A kalciumról tudni kell, hogy többféle módon is hat az életfunkciókra, csökkenti a vérnyomást, a koleszterin- és a vércukorszintet és ebből kifolyólag nem kizárt, hogy valóban hozzájárul a hosszabb élethez. Dr. Joanna Kaluza a stockholmi Karolinska Institute kutatója most 23000 vizsgálati alany 10 éves nyomon követésével készített erről vizsgálatot, ám azt is kijelentette, hogy a további eredmények érdekében szükség van arra, hogy olyan populációt is vizsgáljanak, ahol alacsonyabb a bevitt magnézium mennyisége.

Ajánlott linkek:

Kalciummal hosszabb élet? (DrInfo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik