Élet-Stílus

A feszültség kreatívvá tesz

A hangulat igenis befolyásolja a kreativitást, derül ki egy nemrég elkészült holland felmérésből. A feszült, stresszes emberek például sokkal kreatívabbak, mint nyugodt társaik.

Legalábbis ezt az állítást támasztja alá a holland, Matthijs Baas kapott eredménye. Az Amszterdam Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogyan hat ki az általános hangulatunk az ötletességünkre. Ehhez Baas olyan tesztalanyokat gyűjtött össze, akik mind egy meghatározott lelkiállapotban voltak: boldogok, kipihentek, ijedtek, feszültek vagy éppen levertek. Őket kérte meg bizonyos kreatív feladatok elvégzésére.

A boldog, feszült, sőt az ijedt alanyok is kreatívabbaknak bizonyultak feladatmegoldás közben, mint azok, akik egy meglehetősen nyugodt lelkiállapotban álltak neki az ötletbörzének. A vizsgálat során a kutatónak az is feltűnt, hogy a hangulat nem csak magukat az ötleteket befolyásolja, hanem hatással van arra is, hogyan valósítjuk meg az elképzelésünket. A boldog emberek azért kreatívabbak, mert javarészében asszociációkban gondolkodnak, így ugyanazt a problémát több oldalról is megvilágítják. Ezzel szemben az ijedt alanyok a problémát azzal tudták le, hogy kitartóan keresték a megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik