Élet-Stílus

A körülmetélés önmagában még kevés

Nem képes megelőzni a körülmetélés a HIV fertőzés kialakulását meleg és biszexuális férfiak esetében – állítják a legújabb kutatásokra alapozva.

Noha egyes afrikai felmérések azt mutatták, hogy a körülmetélés akár 60%-kal is csökkentheti a HIV kialakulásának veszélyeit, ez a legújabb kutatás szerint a meleg és biszexuális férfiakra nem igaz. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központja 4900 férfit vizsgált, akik 86%-ban körül voltak metélve. Az ő esetükben vizsgálták a HIV kialakulásának esélyeit. A vizsgálat végén a kutatók azt az eredményt kapták, hogy a felmérés ideje alatt a vizsgált személyek 7%-a fertőződött az AIDS-betegségért felelős vírussal, ez pedig arra késztette a kutatókat, hogy felülvizsgálják a HIV-fertőzés és a körülmetélés kapcsolatát.

Deborah A. Gust, a kutatás vezetője elmondta, hogy korábban azt gondolták, hogy a körülmetélés jelentősen csökkentheti majd a fertőzés esélyét, hiszen ha a pénisz előbőrét – ami amúgy remek táptalajául szolgál a különféle vírusoknak – eltávolítják, akkor ezzel csökkentik a fertőzés kockázatát is. A kutató hozzátette azt is, hogy nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a körülmetélés haszontalan, de annyi biztos, hogy a megelőző hatása erősen limitált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik