Élet-Stílus

Sok az ólom a játékszerekben

Öt elektromos eszközből egyben túl sok az ólom annak ellenére is, hogy a nehézfém használata már évek óta meg van tiltva.

A probléma egyszerre érinti az olcsó gyerekjátékszereket, a rádiókat, sőt a vibrátorokat is. Tavaly végeztek felmérést a holland környezetvédelmi minisztérium megbízásából, melynek keretében 450 elektromos eszköz mérgező anyag tartalmát vizsgálták. Olyan anyagokat kerestek, mint az ólom vagy a kadmium. A kutatásban háztartási eszközöket, rádiókat, videókamerákat és gyerek illetve felnőttjátékszereket teszteltek.

Az összes eszköz közül éppen az olyan gyerek- és felnőtt játékokban volt veszélyesen magas az ólom koncentrációja, amit utcai árusoktól lehetett megvásárolni. A vizsgálat kimutatta, hogy a leginkább Ázsiából érkező termékek érintetteket. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy az ólom javarészt az eszköz belsejében halmozódik fel. „A használók emiatt nincsenek közvetlen veszélyben, de az újrahasznosításnál gondot jelenthet.” A kutatás eredményeképpen bevonják a mérgező termékeket, az intézkedés pedig legalább 30 beszállítót érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik