Élet-Stílus

Real Madrid: egy újabb katasztrófa

A túlzott önbizalom lett a Real Madrid veszte. A lyoni egygólos vereség után 3-0-s visszavágóról álmodozó spanyolokat ismét megbüntették a „kicsi” franciák. A Santiago Bérnabeuban a hazaiak nélkül rendezik a BL-döntőt. A spanyol sajtó háborog. Videó.

Még a decemberi sorsolást követően az egyik televíziós társaság riportot készített arról, hogy Jean-Michel Aulas, a Lyon első embere ellátogatott Madridba, ahol Florentino Perez illetve a spanyol fővárosba épp a Lyontól igazoló Karim Benzema fogadták. A spanyolok elnöke nem mulasztotta el megmutatni a Real vitrinjét, ahol kissé fennhéjazva mutogatta egyesülete által megnyert kilenc BEK(BL)-trófeát.

A vitrin egészen biztosan nem gazdagodik egy tizedikkel: a Lyon ugyanis – tudomásul véve az esélyeket – rendkívül taktikus, fegyelmezett, s nem mellékesen, olykor sziporkázó játékkal kitessékelte ellenfelét, egyben meggátolta, hogy a madridiak saját közönségük előtt eredhessenek a tizedik trófea nyomába (a BL-döntőt a Santiago Bérnabeuban rendezik). Sergio Ramos mérkőzés előtt pökhendien jósolt 3-0-s végeredménye nem jött be, a Lyon felvette a kesztyűt, és tettekkel válaszolt.

Kisakkozták a galaktikusokat
A madridi 90 perc aligha lehetett volna fordulatosabb. Az első tíz perc a vendéglátók szájíze szerint alakult. Előbb Híguain tékozolt el egy helyzetet, majd Cristiano Ronaldo egy lapos lövéssel, Lloris lábai között betalált. Sorjáztak a madridi ziccerek – Híguain, miután a nehezét a Lloris elleni csellel megcsinálta, már a lyoni kapust is maga mögött tudva gurított a bal kapufa tövére, de Kaká, majd Ronaldo is helyzeteket hagyott ki, míg a másik oldalon mindössze a Stade Gerland-ban rendezett meccset eldöntő Makoun lehetősége érdemelt említést, a kameruni azonban elhamarkodottan hibázott egy jobboldali beadást követően.

Claude Puel nyerte az edzők csatáját (MTI/EPA)

Claude Puel nyerte az edzők csatáját (MTI/EPA)

Szünetben viszont Claude Puel, a vendégek szakvezetője merészet húzott. A kisebb húzódással bajlódó Boumsongot, és a helyzetét elrontó Makount is lehozta, a helyükön Källström és Gonalons folytatták. Ezzel dőlt el a találkozó. A cserék nyomán az Olympique átszervezte játékát. A védekező középpályás Toulalan egy sorral hátrébb lépve Cris munkáját segítette (a barcelonai Elmundo Deportivo szerint a játékos “császári” teljesítményt nyújtott új szerepkörében), egyben hátsó irányítóként mozgatta a társakat; a helyén a támadóbb felfogású Källström tüsténkedett (helyzetét könnyítette a rendkívül gyors, alig 20 esztendős Gonalons remeklése), míg az addig a labdákat osztogató Pjanic amolyan „árnyék-ékként” igyekezett veszélyt jelenteni a madridi kapura.

A játék alapjaiban változott meg. A Lyon nemhogy feljavult, hanem átvette a játék irányítását, elsősorban a középpálya tengelyében harcolt ki létszámfölényt, s egymás után alakította ki a helyzeteket. A harmadik vendéglehetőség után Pellegrininek, a madridi szakvezetőnek talán váltania kellett volna – nem tette, csapata pedig taktikailag elbukta a mérkőzést. Govou és Pjanic ziccere után ugyanis a Lyon egy olyan góllal egyenlített, amilyet a Realtól lehetett volna elvárni. Öt francia érintés után Delgadótól került a labda Pjanic elé, s a 20. évét idén töltő, szuper-tehetséges bosnyák állítás nélkül a jobb felső sarokba bombázott.

háborog a spanyol sajtó

A Real újabb, megszakítás nélkül hatodik, nyolcaddöntős BL-búcsúja kiverte a biztosítékot a spanyol sajtóban. A Marca „Adíos champions, adíos Pellegrini” szalagcímmel vonta le a következtetéseket, míg a madridiak saját sportnapilapjának tekintett AS egy újabb katasztrófáról beszélt „Una nuove catástrofe”, hangsúlyozva, hogy a Lyon megérdemelten lépett tovább. A barcelonai kötődésű Sport nevetséges galaktikusokat emlegetett, akiknek rovására az Olympique örömfutballal rukkolt elő. Az Elmundo Deportivo – „Ég veled tizedik” című vezércikkében új madridi krízishelyzetet vizionált, kigúnyolva a madridi elvárásokat – „Pérez azt tervezte, hogy ez lesz a Real fennállásának legsikeresebb idénye, bla-bla, egy mágikus esztendő, bla-bla, bla-bla. A valóság más”.

“Lesajnáltak minket”
A nyáron 250 millió euróból megerősített favoritnak szűk negyedórája maradt ahhoz, hogy kettőt lőjön. Egy sem lett belőle, sőt, a hajrában Lisandro Lopez legalább akkora helyzetet tékozolt el, mint honfitársa, Híguain („ellőtte amerre állt”), majd Delgado is egyedül ronthatott kapura, de – mentségére mondva – egy madridi bekk által szorongatva fölé bombázott. Ha az első félidőt két-három góllal nyerhette volna a Real, a másodikban örülhetett, hogy nem szaladt bele egy nagy verésbe. A 2005-06-os idény (3-0, 1-1) és a rákövetkező szezon (2-0, 2-2) után a lassan madridi nemezissé váló Lyon ismét jobbnak bizonyult nevesebb ellenfelénél – a következő elnöki találkozón Aulas alighanem egy eredménylistát lobogtatva fogadja majd Perezt (ha már kupáik nincsenek).

Real Madrid-Lyon – összefoglaló:

A „sakkmesterek” csatáját elvesztő Pellegrini az első félidő kimaradt helyzeteire fogta a vereséget, illetve játékosai egyénieskedő játékát kritizálta.
„Az első félidőben nem lőttünk elég gólt ahhoz, hogy a másodikban nyugodtan játszhassunk. Sajnos, a második gólunkat egyéni megmozdulásokból próbáltuk megszerezni. Hiába.”

A meccs egyik főhőse, Miralem Pjanic immár a mérkőzés után figyelmeztette a találkozó előtt nagyhangú madridi futballistákat:
„Nagyszerű érzés ez a továbbjutás, pláne azért amit a Real Madrid játékosai műveltek a meccset megelőzően. Lesajnáltak minket, de ez csak növelte motivációnkat” – vigyorgott a 19 éves Jolly Joker a TF1 kameráiba, aki még egyszer finoman odaszúrt a sztárkompániának. „Az első játékrészben nagyon rajtunk voltak, de kitartottunk, és azután már nem volt megállás. Mi a következő ellenfelet várjuk, számunkra nem fejeződött be a Bajnokok Ligája.”

Fiatal futballistájánál diplomatikusabban fogalmazott a találkozót remek helyzetfelismerésével megnyerő Claude Puel, a szakvezető elsősorban játékosait dicsérte.
„Az első félidőben megmenekültünk, s ez döntőnek bizonyult. Minden elismerés a játékosokat illeti, hisz mélyről álltak fel. Remek második félidőt játszottunk, s az alapján úgy érzem, megérdemelten jutottunk tovább.

emlékeztető

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő, visszavágó:

Real Madrid (spanyol)-Lyon (francia) 1-1 (1-0)
Madrid, Santiago Bérnabeu. Vezette: Rizzoli (olasz)
Gól: Cristiano Ronaldo (6.), ill. Pjanic (75.)
Real: Casillas – Ramos, Raul Albiol, Garay, Arbeloa (M. Diarra, 84.) – L. Diarra, Guti – Granero (Van der Vaart, 62.), Kaká (Raúl, 77.), C. Ronaldo – Higuain
Lyon: Lloris – Reveillere, Cris, Boumsong (Källström, 46.) Cissokho – Toulalan – Makoun (Gonalons, 46.), Pjanic (Ederson, 84.) – Govou, Delgado – Lisandro Lopez
Lövések (ebből kapura): 13 (6), illetve 8 (3)
Szögletek: 9, illetve 2
Szabálytalanságok: 11, illetve 13
Labdabirtoklás: 37:51 (62%), illetve 22:27 (38%)
Továbbjutott: a Lyon, 2-1-gyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik