Élet-Stílus

Világsztárokat várnak Pécsre

Mintegy harminc produkció várja a közönséget, a külföldi világsztárok mellett hazai nagy nevekkel megtűzdelt Pécsi Tavaszi Fesztiválon március 15. és április 12. között.

A fővárosi rokonrendezvény 1,1 milliárdos költségvetésével szemben a Pécsi Tavaszi Fesztivál nettó 40 millió forintból valósul meg. A szerényen beárazott jegyek már most szépen fogynak – hangoztt el a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón.
Kunszt Márta alpolgármester kiemelte: soha nem volt ilyen gazdag a kínálat, és soha nem volt ennyi világsztár a fesztiválon.

A Pécsi Kulturális Központ szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat fő törekvése, hogy bemutassa a világ, s benne elsősorban Európa és hazánk tradicionális művészeti értékeit, valamint teret nyújtson a jelen és a jövő kísérletező, új kifejezési formákat kereső kortárs produkcióinak is. Mindez olyan műfaji sokszínűséget eredményez, amely kellő minőségi igényességgel és nemzetközi kitekintéssel párosulva világszínvonalú programot kínál a közönség számára.

King’ Singers és a Bécsi Volksoper

A klasszikus zenei kínálatból figyelmet érdemel a pécsi UniCum Laude Énekegyüttes és a Sonatores Pannoniae barokk rézfúvósainak “Viva Venezia” című koncertje, melyben a San Marcóhoz kötődő muzsikák szólalnak meg a 16-17. századból. Kiemelkedik a programból Jandó Jenő, Megyesi Schwartz Lúcia és Kovács István Schumann-estje, valamint a King’s Singers március 27-i Pater noster című előadása. A Világsztárok Pécsett sorozat keretében a Bécsi Volksoper vezető karmestere, Leopold Hagerdirigálja a Pannon Filharmonikusokat, s bemutatkozik a párizsi Notre Dame világhírű orgonistája, Olivier Latry is. Mindemellett színfoltot jelent a Chopin-emlékév apropóján lengyel előadókkal megrendezett két zongorakoncert is.

A jazz, a folk és a világzene rajongói is nem mindennapi koncertek közül válogathatnak. A következő hétvégén zajló IV. Nemzetközi Jazz Hétvége a hazai sztárcsapatok, a Szakcsi Generation és a Harcsa Veronika Quartet mellett Rhoda Scott, a Mezzoforte és Matt Bianco muzsikájával csalogatja a közönséget. Két évvel ezelőtti sikere után március 31-én ismét Pécsett játszik a világ egyik legjobb basszusgitárosaként számon tartott Richard Bona.

Rost Andrea és a Gjymes is fellép

Egészen friss produkciójával a kárpát-medencei magyar, cigány és zsidó népzene világába kalauzolja el hallgatóit április 7-én Rost Andrea, aki a legnagyobb operaszerepek eléneklése után – jeles népzenészekből verbuválódott csapata élén – ezúttal szülőföldjéről vall dalaiban. A megszokott előadást várhatjuk viszont április 9-én a Ghymestől, amely Álombálom című lemezét ajánlja a közönség figyelmébe.

A látvány és a mozgásszínház kedvelői változatos táncprodukciók közül válogathatnak. Hazai szereplőként, a folklór műfajának képviseletében ad két színházi estet a Mecsek Táncegyüttes, amelynek 55 éves jubileumi előadásán az aktív táncosok mellett a régi idők három “öreg” nemzedéke is újra színpadra lép. A fesztivál idején, március 14. és 27. között zajlik majd a Frankofón Hét a baranyai megyeszékhelyen, amely további 20 programmal bővíti a kínálatot. A két esemény összesen tíz helyszínen zajlik, a szervezők tíz ingyenes programmal is készülnek, ebből öt koncert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik