Élet-Stílus

Mézesmadzag és korbács Ázsiában

Szédítő a fejlődés, elképesztő építkezések zajlanak, de tiltott a rágógumi és még ma is botozással büntetnek. A Debrecennél kétszer nagyobb Szingapúr valójában LKY „Szingapúr Rt”-je.

Lee Kuan Yew „minisztermentor” – LKY, ahogy a rövidítésmániás szingapúriak nevezik – az ország „szülőatyja”. Ő az, aki tudományos alapossággal megtervezte a modern Szingapúrt. Vett egy adag államelméletet Platóntól, hozzáelegyített némi angolbarát elitizmust, megfűszerezte szilárd gazdasági pragmatizmussal, majd a kemény kéz klasszikus politikájával nyakon öntve megetette a népével az egészet – írja a National Geographic Online.

Az eredményekhez rafinált egyensúlyt kellett tartani „a mézesmadzag és a korbács” között – ahogy egyes szingapúriak mondják. A látogató először a mézet, vagyis a szédületes pénzügyi fejlődést, a gigantikus építkezéseket vagy a mértéktelen fogyasztást veszi észre. Másfelől viszont a korbács is csattog, amit jól érzékeltet például a rágógumit betiltó hírhedt törvény és az autók vandál festékfirkálásáért járó botozás. De hogy faji vagy vallási ellentétek legyenek? Nos, az ilyesmi itt éppoly lehetetlen, mint a pénztárcalopás.

forrás: National Geographic

forrás: National Geographic

Kevés politikus – talán csak Fidel Castro, Nelson Mandela és Robert Mugabe – írta át annyira országa krónikáját, mint Lee Kuan Yew. Tehetős kínai család sarjaként, 1923-ban látta meg a napvilágot. Mély nyomokat hagyott benne a brit gyarmati élet, majd a kegyetlen japán megszállás, amelynek ötvenezer áldozata volt a negyvenes évek közepén.

A hajdan Harry Lee néven cambridge-i jogi diplomát szerzett fiatalember az ötvenes években egy baloldali gyarmatellenes mozgalom vezéralakjaként vált ismertté. Miután megszilárdította hatalmát a feltörekvő Népi Akciópártban (PAP), ő lett Szingapúr első miniszterelnöke. Huszonhat esztendeig kormányzott, majd további tizenöt éven át „szenior miniszterként” tevékenykedett. Jelenlegi miniszter-mentori titulusát 2004 óta viseli, amikor fia, Lee Hsien Loong lett az ország első embere.

Lee Kuan Yew volt a kiötlője a nevezetes „szingapúri modellnek”, amelynek köszönhetően ez a Debrecennél másfélszer nagyobb, s természeti erőforrásokkal nem rendelkező soknemzetiségű ország „Szingapúr Rt.”-vé változott.

A cikket a National Geographic Online-on olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik