Élet-Stílus

Hét ember tört volna a karikaturista életére

Négy férfit és három nőt gyanúsítanak azzal, hogy a svéd karikaturista, Lars Vilks életére akartak törni. A svéd fejére az al-Kaida tűzött ki vérdíjat, a szerintük botrányos rajzai miatt.

Lars Vilks azzal vívta ki a szervezet haragját, hogy egy karikatúrájában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Ez már csak azért is komoly sértés a muzulmánokra nézve, mert hitük szerint a kutya egy tisztátalan állat. Így, a prófétával összefüggésben pedig pláne. Éppen emiatt 2007 óta 100.000 dollárt ajánlanak annak, aki megöli a rajz készítőjét. A hírek szerint annak külön bónusz jár, aki átvágja a karikaturista torkát. Ám ezzel még nincs vége, a szervezet további 50.000 dollárt ajánlott Ulf Johanssonért, mert a helyi újság szerkesztőhelyetteseként engedélyezte, hogy a rajz megjelenjen.

A most őrizetbe vett négy férfi és három nő, mind menekültként tartózkodik Írországban és mindannyiuknak van iszlám kötődése is. A gyanúsítottakat az ír bűnügyi törvények szerint 7 napig tarthatják fogva. A karikatúra-botrány azután tört ki, hogy egy dán újság megjelentett 12 rajzot a prófétáról, miután egy gyerekkönyv-szerző elmondta, nem talál illusztrátort a Mohamedről szóló könyvéhez. A képek heves tiltakozást váltottak ki az iszlám világban, ami abban csúcsosodott ki, hogy 2006-ban felgyújtották a damaszkuszi dán nagykövetséget és a bejrúti konzulátust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik