Élet-Stílus

Hamarosan Európában is lesz termékenységi teszt férfiaknak

Hamarosan házilag is ellenőrizhetik a férfiak ondósejtjeik számát. A tesztet a hatóság már vizsgálja, és a forgalmazása is a küszöbön áll.

A gyorstesztet alapvetően olyan pároknak fejlesztették, akik néhány hónapja eredménytelenül próbálkoznak a fogamzással. – mondta el John Herr, a Virginiai Egyetem professzora. A házi teszt azoknak segíthet, diszkréten kideríteni a terméketlenség okát, akiknek még nem áll szándékukban szakemberhez fordulni. A laboratóriumi vizsgálattal szemben, ami átlagosan 13-50 ezer forintba kerül, a teszt várhatóan sokkal olcsóbb lesz, már 5 ezer forintnak megfelelő dollárért hozzáférhetnek az érdeklődők.

A kutatócsapat megállapította azt is, hogy a házi teszt összehasonlítva a laboratóriumi vizsgálatok eredményével 96%-os pontossággal működik. A normális értéknek az számít, ha a sperma milliliterjében 20 millió, vagy ennél több ondósejt található. A teszt jelzi, hogy a minta tartalmaz-e ilyen mennyiségű ondósejtet, illetve jelzi azt is, ha az érték a kritikus szint alatt van. Ez milliliterenként 5 millió ondósejtet jelent. Ha a teszt mindkét sávjában negatív értéket kap a tesztelő, akkor nagyon fontos, hogy orvosi kezelésért folyamodjanak, mert úgy megszüntethető a terméketlenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik