Élet-Stílus

Szorongat még a tél

Egész héten marad a sokévi átlagnál hidegebb idő: hiába kaptunk ízelítőt a tavaszból, a tél még nem készül továbbállni, a hét közepén többfelé havazásra számíthatunk. Nincs egyébként „extrém” hideg, a mostani időjárás belefér március hóbortjaiba. Még sárga hó is eshet, mint Bulgáriában.

A sokévi átlag alapján március elején 8-9 fok a maximumhőmérséklet országos átlaga, amelytől idén igencsak elmaradunk, ám ebben nincs semmi különleges. Március szélsőséges hónap: ezen a napon a legmelegebbet, 24,0 Celsius-fokot Keszthelyen mérték 1920-ban. A hétfői 1 és 5 Celsius-fokos csúcshőmérséklet kétségkívül hideg, de nem nevezhető rendkívülinek – nyilatkozta az fn.hu-nak Gaál Áron meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hétfőre virradóra Nyírlugoson mérték a leghidegebbet, -13,5 fokot, de a rekordot Pápa tartja, ahol 1987-ben -19,5 fok volt március 8-án. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között volt, ennél hidegebbet északkeleten mértek.

Márciusi hó (forrás: metnet/Felhőcske)

Márciusi hó (forrás: metnet/Felhőcske)

Március elején ismét északira fordult a légáramlás a Kárpát-medence fölött, ez okozza a téliesen hideg időjárást. A következő napokban is a sokéves átlag alatt marad a hőmérséklet, ami azonban lassan emelkedik, de péntekig többnyire 0, +5 fok között várható.

Napsütés keddtől már egyre kevésbé valószínű, az egyre vastagabb felhőzetből szerdán az ország nagyobb részén elered a hó, a délkeleti tájakon eső, havas eső is lehet. Csütörtökön is többfelé számíthatunk havazásra. A hétvégén sem jön még igazi tavasz: szombaton és vasárnap ugyan több-kevesebb napsütés ígérkezik, de záporok, hózáporok is várhatók, és a szél is erős lesz.

Érdekesség, hogy Dél-Bulgáriában hétfőn sárga hó esett: bolgár meteorológusok szerint a csapadékot a Szahara homokja színezte sárgásra, a jelenség várhatóan az ország keleti részén megismétlődik. Mellékelve a javított cikk. Szaharai eredetű levegő Magyarországra is érkezhet, a magasban lebegő porszemekre kicsapódik a jég, ami a földre hullva sárgás színű havat eredményez. Tavasszal és nyáron is találkozhatunk záporok után visszamaradt sárgás, vöröses porral a tereptárgyakon, ez is a sivatagból származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik