Élet-Stílus

Pofont kapott az Avatar

A bombák földjén kapta a legfontosabb díjakat, míg a mozivilágot felforgató 3D-s szuperprodukciót, az Avatart inkább csak a látványért értékelték. Nézze meg ki kapta meg idén az Oscar-díj aranyszobrocskáját a 82. díjátadó gálán!

Kathryn Bigelow filmtörténelmet írt: első női rendezőként kapta A bombák földjén című filmjéért a direktori aranyszobrot, és ami a legfontosabb: a legjobb filmnek járó fődíj is az iraki háborús drámát illette. Összesen hat elismerésben részesült a film, köztük övé lett a legjobb eredeti forgatókönyv díja is (Mark Boal).

Eközben exférje, James Cameron csupán látványért kapott Oscar-díjakat (hármat) az Avatarral, így az operatőri szobrot is, amit az olasz Mauro Fiore vihetett haza. Az ötszázmillió dolláros Góliát és a tizenhárom milliós Dávid harcából utóbbi került ki győztesen, A bombák földjén díjaival az akadémia talán azt is deklarálni akarta, nem minden a pénz – és a (háromdimenziós) technika.

A győztes: A bombák földjén - galéria (fotó: MTI/EPA)

A győztes: A bombák földjén – galéria (fotó: MTI/EPA)

A többi fontosabb kategóriában viszont a papírforma érvényesült, a színészek közül azokat jutalmazták, akikre számítani lehetett: legjobb női főszereplő – Sandra Bullock (A szív bajnokai), legjobb női mellékszereplő – Mo’Nique (Precious…), legjobb férfi főszereplő – Jeff Bridges (Crazy Heart), legjobb férfi mellékszereplő – Christopher Waltz (Becstelen brigantyk). Külön érdekesség, hogy 24 órával korábban a Razzie Awards-on Bullock a legrosszabb női alakítás és a legrosszabb páros díját is elnyerte.

A Steve Martin és Alec Baldwin által – közepesen szórakoztatóan – vezetett gálán azon lepődtünk meg, hogy a legjobb idegen nyelvű film díját nem a toronymagasan esélyesnek tartott A fehér szalag című németországi film (rendező: Michael Haneke) vagy a francia A próféta (rendező: Jacques Audiard) kapta, hanem egy nevető harmadik: az argentin Juan José Campanella El secreto de sus ojos című filmje. Igaz, ez a kategória rajtunk, nem amerikaiakon kívül keveseket érdekel.

az oscart kapja…

A Bombák földjén nyerte a két legfontosabb díjat, a legjobb rendezést (Kathryn Bigelow) és a legjobb filmet.

Sandra Bullock visszatérését az akadémia a legjobb színésznőnek járó díjjal honorálta A szív bajnokaiban nyújtott alakításáért.

Jeff Bridges kapta a legjobb férfi főszereplő díját a Crazy Heartért, amely teljesen megfelelt az előzetes várakozásoknak.

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Christoph Waltz a zsidóvadász Hans Landa megformálásáért vehette át a díjat a Becstelen Brigatykban nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplőért járó Oscart Mo’nique kapta a Preciousben megformált figuráért.

A legjobb idegen nyelvű film idén az argentin El Secreto de Sus Ojos, Juan Jose Campanella

A legjobb dokumentumfilm díját a The Cove kapja.

A legjobb vizuális trükk díja nem okoz meglepetést az Avatar győzelmével.

A legjobb eredeti filmzene díját a Fel! zenéjéért Michael Giacchino kapja.

A legjobb animációs film kategóriában Fel! című alkotás kapta a szobrot.

A legjobb betétdalért járó Oscart a Crazy Heart The Weary Kind című daláért Ryan Bingham és T Bone Burnett vehette át.

A legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart Mark Boal kapja A bombák földjénért. Mark Boal eredtileg haditudósító volt és saját élményei alapján írta a forgatókönyvet.

A legjobb rövid dokumentumfilm Roger Ross Williams és Elinor Burkett Music by Prudence-e. A legjobb élőszereplős rövidfilm pedig Joachim Bach és Tivi Magnusson The New Tenants című alkotása.

A legjobb animációs rövidfilmért járó szobrot Nicolas Schmerkin Logorama című filmjéért kapja.

A legjobb adaptált forgatókönyv díját a Precious írója, Geoffrey Fletcher viheti haza.

Az életműdíjat Lauren Bacall és Roger Corman kapta.

A legjobb látványtervért az Avatar kapta a szobrot.

A legjobb jelmez díját az ifjú Viktória királynő jelmeztervezőjének, Sandy Powellnek adták át.

A legjobb hangvágás és keverés díja A bombák földjéné.

A legjobb operatőr díját az Avatart fényképező Mauro Fioré vehette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik