Élet-Stílus

Milyen is lesz végül a Szépművészeti?

A tiltakozó aláírásgyűjtők miatt nem lehet bejáratot vágni a Szépművészeti lépcsőjébe, de akkor mégis hogyan lehet majd bejutni a múzeumba? A tervező az fn.hu-nak elmondta a lehetséges megoldásokat.

Jelenleg az építésszakmán belül aláírásgyűjtő háború alakult ki arról, hogy a Szépművészeti Múzeum térszint alatti építkezése, és az ehhez kapcsolódó lépcsősorba vágott bejárat mennyire bontaná meg, vagy „robbantaná szét” a klasszikus egységet. A tiltakozás miatt Baán László főigazgató az átépítést jegyző Karácsony Tamástól végül azt kérte, hogy dolgozzon ki másik megoldást, hogy ne kelljen belevágni a lépcsőbe.

Jelenleg két és fél megoldás látszik körvonalazódni, hogy hogyan lehetne megoldani a helyzetet – mondta el az fn.hu-nak Karácsony Tamás építész. Szóba került az a lehetőség is, hogy a lépcsősor oldalából nyíljon majd az új főbejárat, de ezt már elvetették, mert egy ilyen oldalbejáratnak nem lehetne olyan hangsúlyos szerepet adni, amelyet megérdemelne.

Bár a tervező továbbra is állítja, hogy lépcsőbe vágott változat rengeteg előnnyel járna, amelyet nem lenne érdemes ilyen gyorsan elvetni, de ha ez már nem jöhet szóba, és az oldalbejárat sem, akkor szinte csak a másik tervezett bejárat, a Dózsa György útra tervezett úgynevezett üvegtorony átpozícionálása lehet a megoldás.

Eredetileg azért terveztek két bejáratot, hogy aki az ide tervezett koncertterembe, moziba, vagy múzeumi boltba érkezne, annak ne kelljen feltétlenül a múzeumi lépcsőn érkeznie. Ezért ezt szándékosan távolabb helyezték az épülettől. Az eredeti üvegtornyot ráadásul azóta már kisebbre és légiesebbre tervezték át, hogy elegánsabban simuljon a Hősök terébe. (Az átépítésről megjelent videón ez a Szépművészeti Múzeum épületére reflektáló kőépítmény szerepel)

Ha a lépcsőt érintetlenként kell kezelni, akkor ezt a távolabbi bejáratot kell majd átpozícionálni főbejárattá. Az építész által két és fél lehetőségként említett megoldások között szerepel az eredeti üvegtorony, annak egy kisebb változata, és félként ugyanannak az elfektetett verziója.

Karácsony Tamás a tervét övező vitáról elmondta, hogy örül a kritikáknak, mert elindult egy párbeszéd. A jogos érvek megváltoztathatják a tervet, az ésszerűtleneket, pedig vissza lehet utasítani. Egy ilyen párbeszédre a szerdán nyitó kiállításon is lesz lehetőség az N&N Galériában.

A múzeum sajtószóvivője szerint a módosítások egyébként nem veszélyeztetik a határidőket. Így a napokban meghirdetik a kivitelezési tendert, melynek májusban meglesz a nyertese, és a tervek szerint június elején megkezdődhet az építkezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik