Élet-Stílus

Egri bravúr a vízilabda Euroligában

Az Eger – története során először – továbbjutott, a várakozásokon alul szereplő Vasas és Honvéd kiesett a vízilabda Euroligában.

Története során először jutott be a férfi vízilabda Euroliga negyeddöntőjébe a ZF-Eger, miután az utolsó csoportfordulóban 11-8-ra legyőzte a vendég orosz Szintyezs Kazany csapatát.

Háromezer néző előtt jól kezdtek a vendégek, Biros vezetőgóljára három válasz is érkezett, miközben Feltham ötméterest hibázott. A pontatlanság az idegesség számlájára volt írható, majd a mérkőzés második felében már kidomborodott a sokkal gyorsabb játékot produkáló, egységesebb, még emberhátrányban is jól védekező egriek fölénye.

A harmadik negyedben Biros fantasztikus játékával sikerült fordítani. A háromszoros olimpiai bajnok ötször talált be a 2000-es sydneyi döntőben is ellenfél Makszimov hálójába. Megnyugodni azonban nem lehetett, mert a két szerencsés találattal egalizáltak a vendégek. A negyedik felvonásra maradt a döntés.

Bárány Attila (b) és Erdélyi Balázs örül a győzelemnek (MTI)

Bárány Attila (b) és Erdélyi Balázs örül a győzelemnek (MTI)

Az egri csapat a közönség támogatásával keményen küzdött, Biros, majd a sérüléséből felépül Varga is betalált. 10-7-nél is szépített a Kazany, de Bárány találata az álmok beteljesedését jelentette a magyar együttesnek.

Vasas-búcsú döntetlennel
A Vasas nem jutott be a legjobb nyolc közé, miután döntetlenre végzett a horvát Jug Dubrovnik vendégeként. A záró csoportkörben utolsó esélyével próbált meg élni a magyar bajnok, amelyen csakis a győzelem segíthetett abban, hogy ott lehessen az első számú európai sorozat negyeddöntős mezőnyében.

Ehhez azonban a horvát elitalakulatnak az otthonában kellett nyernie, ahol bizony magyar El-induló még sosem tudott nyerni. Ez a meccs sem a bravúr ígéretével indult: a világ legjobb pólósai között jegyzett Boskovic bombagóllal avatta fel kapujában Nagy Viktort. Aztán emberelőnyből már 2-0- volt oda, de mielőtt még jobban elléphetett volna a hazai gárda, a Vasas olimpiai bajnokai közül előbb Hosnyánszky Norbert sistergő lökettel szépített messziről, Varga Dénes pedig szintén távolról pattintott hatásosan (2-2). Az első szünetre azonban ismét előnyhöz jutott a jóval magabiztosabb Jug (4-2).

A második nyolc perc is dubrovniki találattal indult, az ifjabbik Varga második góljával lett 5-3, majd a báty, a szintén pekingi ötkarikás aranyérmes, Varga Dániel alakította 6-4-re, az angyalföldiek negyedik olimpiai bajnoka, a center Kis Gábor pedig 7-5-re az állást. Az egészen közel kerülés is összejött: az idősebbik Varga pompás megúszás után célzott pontosan (7-6).

Szorossá vált a meccs, ezzel párhuzamosan az izgalmak is fokozódtak, minek jeleként az összeakaszkodó páros tagjai, Buslje és Katonás páros kiállítás sorsára jutott, a nagyszünetre pedig 8-6-os hazai vezetésnél vonulhattak el a csapatok. Fontos volt Kis remekbe szabott ejtése (8-7) a harmadik negyed nyitányaként. Három Vasas-fór is kimaradt, azonban a Jug is megtorpant, így Kovács Róbert remek felsősarkos bombája nyomán a zárónegyedre egygólosra soványodott a hazai előny (9-8).

A meccs befejező szakaszában – 10-8-ról – megint Kis, majd ismét Varga Dániel következett, s kevesebb, mint 3 perccel a vége előtt 10-10-re módosult az állás! Lehetőség nyílt a győzelem kiharcolására, ám újabb magyar gól helyett horvát találat jött (11-10). Erre kettős emberelőnyből sem tudott válaszolni a magyar bajnok, Varga Dénes utolsó pillanatban lőtt gólja pedig csak a tiszteletre méltó, de a továbbjutás szempontjából mit sem érő döntetlenhez volt elegendő.

Az iksz” nyomán a B betűjelű négyesből a csoportelső – és szerdán a görög Panioniosz otthonában 12-11-re nyerő – montenegrói Primorac Kotor, Kiss Gergely és Steinmetz Ádám csapata, valamint a Jug Dubrovnik jutott tovább, a Vasas harmadikként kiesett.

Újabb Honvéd-vereség
Az utolsó csoportmérkőzésén is kikapott a Domino Honvéd, és így utolsó lett a kvartettjében. A magyar együttes szerdán 10-6-os vereséget szenvedett a görög Olympiakosz otthonában. A Honvéd a hat forduló alatt egyszer nyert és ötször kapott ki.

euroliga, csoportkör, 6. (utolsó) forduló

D csoport
ZF-Eger – Szintyezs Kazany (orosz) 11-8
(1-2, 2-2, 4-3, 4-1)
Gól: Biros 5, Erdélyi, Feltham, Binder, Varga, Bárány, Graham, ill. Aszajev 2, Akszenov 2, Ogyincov, Szavics, Zakirov, Basik
Végeredmény:
1. Recco (olasz) 16 pont, 2. ZF Eger 9, 3. Kazany 6, 4. Csehov (orosz) 4

B csoport
Jug Dubrovnik (horvát)–VasasPlaket 11-11
(4-2, 4-4, 1-2, 2-3)
Magyar góldobók: Varga Dénes, Kis, Varga Dániel 3-3, Hosnyánszky, Kovács 1-1
Végeredmény:
1. Kotor (montenegrói) 13 pont, 2. Dubrovnik (horvát) 8, 3. Vasas 7, 4. Panioniosz (görög) 3

C csoport
Olympiakosz (görög)-Domino Honvéd 10-6
Végeredmény:
1. Partizan (szerb) 18 pont, 2. Budva (montenegrói) 9, 3. Olympiakosz (görög) 6, 4. Honvéd 3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik