Élet-Stílus

Alkotmányellenesek a kárrendezés új szabályai?

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Autóklub a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény egyes rendelkezései miatt; egyebek mellett azt a passzust kifogásolják, miszerint a biztosító a teljes kárt csak akkor térítheti meg, ha a kijavításról számla áll rendelkezésre.

A Magyar Autóklub szerdán tette közzé közleményét, amely szerint a 2010 áprilisában hatályba lépő törvény egyes rendelkezéseinek utólagos normakontrollját, és azok megsemmisítését indítványozta. Az autós érdekképviselet a sérelmezett törvényi rendelkezéseket elsősorban azért kifogásolja, mert eszerint a biztosító a teljes kárt csak akkor térítheti meg, ha a kijavításról számla áll rendelkezésre, holott számos esetben a számla felmerülése nem szükségszerű. Az autót el is adhatják, de a sértett fél dönthet úgyis, hogy maga javítja meg a járművet.
A beadvány másik része azt a rendelkezést kifogásolja, miszerint a kárrendezés során érdektelennek nem tekinthető üzleti biztosítót feljogosítja a törvény arra is, hogy a károsult gépkocsit saját mérlegelésétől függően egyoldalúan a közúti forgalomban való további részvételre alkalmatlannak tekintve, a károsultat hatósági műszaki vizsgálatra kötelezze, ami az eddiginél gyakrabban vezethet a biztosító részéről a kárrendezés indokolatlan elhúzásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik