Élet-Stílus

Videó a Magyarország fölött robbant tűzgömbről

Vasárnap éjjel 23 óra 25 perckor fényes tűzgömb, úgynevezett bolida robbant Magyarország északkeleti vidékei fölött – írta a csillagaszat.hu. Nézze meg videón a különös égi jelenséget!

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák levelezőlistáján közölt beszámolók és telefonos jelentések alapján valószínűsíthető, hogy egy, a Holdnál is fényesebb tűzgömb (bolida) robbant Magyarország északkeleti vidékei fölött – írta a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja.

Landy-Gyebnár Mónika Veszprémből így írta le a levelezőlistán a tapasztalatait: „A metnet.hu amatőr meteorológus észlelői közül sokan az este, 23:25-kor igen fényes, zöld, a telihold fényével mérhető vagy annál is fényesebb bolidát láttak, Ny-ÉK irányban haladt, kis idővel a fényt követően morajló hanggal (amelyet többen mennydörgésnek véltek, főleg, hogy előtte látták a villanást). Sokan csak a fényét látták, mivel közben TV-t néztek, de bevilágított a szobába. Enyingtől Nyíregyházáig érkeztek észlelések róla, sok budapestivel. Időjárási webkamerákon (idokep.hu) a 23:25-ös képeken sokfelé lehet látni, hogy kivilágosodik a táj (se előtte, se utána nem volt olyan fény).”

Fazzi Daniella és Vass Gábor (Örkényi Kuckó Állatotthon Alapítvány, Moszkvai Őrkutya Fajtamentés) videóján a villanás és maga a csóva is látszódik:

Egy zuglói beíró, Friedmann Lilla így emlékszik a vasárnap éjjeli jelenségre: „Tegnap éjjel én is láttam “valamit”. Kint álltam a folyóson, Zugló – Fogarasi út, a ház kelet felé néző folyosóján. Az egész nem tartott tovább pár másodpercnél. Először lefélé száguldó zöld gömb látszott, nagyon rövid csóvával, ami átalakult egy tüzes gömbbé szintén nagyon rövidnek tűnő csóvával, majd kialudt. Nagyon érdekes volt. Még sosem láttam ilyet.”

A bolida egyfajta rendkívül fényes meteorjelenség. A nagyobb sebességű bolidák a fékezési pontban gyakran szétrobbannak. Ez történhetett vasárnap is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik