Élet-Stílus

Süketség lehet a fájdalomcsillapítók mellékhatása

Hallásproblémákhoz vezethet a túl sok fájdalomcsillapító, állítják amerikai kutatók. A legveszélyeztetettebb csoportba a fiatal férfiak tartoznak.

Különösen azok a férfiak érezhetik magukat veszélyben, akik több fájdalomcsillapítót szednek, mint az átlag. Már az is hallásproblémákhoz vezethet, ha valaki egy héten legalább kétszer paracetamol tartalmú gyógyszert vesz be. De nem csak a paracetamol okoz gondot, baj lehet ha valaki túlzásba viszi az aspirin, vagy az ibuprofen bevételét. A szerek rendszeres szedése ugyanis a duplájára növeli a hallással kapcsolatos problémák esélyét.

A kutatásban, ahol a legalsó korhatár 18 év volt, összesen 26000 férfi egészségét és életmódját vizsgálták meg. Úgy tapasztalták, hogy a vizsgált személyek jelentős részénél bizonyítható összefüggés van a fájdalomcsillapító túlzott szedése és a hallásproblémák között. A vizsgálatból kihagyták a nőket, mert az már korábban bebizonyosodott, hogy őket nem érinti a probléma, ezzel együtt a kutatók nem kérdezték azt sem, hogy a vizsgált alanyok, miért, mire szedték a fájdalomcsillapító tablettákat. Az elvégzett vizsgálatok alapján a tudósok arra gyanakszanak, hogy ezek a tabletták kis mértékben károsíthatják a belső fület, ez pedig közvetlen oka a hallásproblémáknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik