Élet-Stílus

Vajon kinek segít majd az új szavazási rendszer az Oscaron?

Pár nappal az Oscar díjak ünnepélyes átadója előtt szakértők azt találgatják, vajon a legjobb film díjára jelöltek közül, melyik filmnek segít majd az egyszerű-átruházható szavazat.

A legnagyobb érdeklődés értelemszerűen a legjobb film díjának várományosait övezi. A filmkörökben jártas szakemberek korábban úgy vélekedtek, hogy kizárólag a két nagy esélyes, a kasszasiker Avatar és a kritikusok kedvence, A bombák földjén között dőlhet el a díj sorsa. Most azonban arra jutottak, hogy megkavarhatja a díjkiosztó eseményeit, ha 1943-hoz hasonlóan most sem a megszokott szavazási rendszerrel döntenek.

A régi-új eljárás szerint, a döntnököknek 10 filmet kell rangsorolniuk értelemszerűen 1-10-ig terjedő sorrendben, attól függően, hogy melyik filmet díjaznák leginkább és melyiket legkevésbé. Ha az első körben, az Akadémia tagjai által első pozícióba jelölt filmek közül egyik sem kapja meg a szavazatok többségét, akkor az a film, amelyik a legkevesebb voksot kapta, kiesik. A szavazás ezután tovább folytatódik a második helyek értékelésével, egészen addig, míg a győztes film a voksok 50%-át meg nem szerzi.

Azok a filmek, amiknek a szavazók listáján sok 2. illetve 3. helyezésük születik, vesztesei lehetnek ennek a szavazási eljárásnak, és néhány hang már arról beszél, hogy ebből egyértelműen A bombák földjén című alkotás profitál majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik