Élet-Stílus

Ketten tripláztak, tízen dupláztak Vancouverben

A norvégok klasszis sífutója, Petter Northug nyerte téli olimpia utolsó egyéni számát, aki ezzel tizedikként duplázott a kanadai Vancouverben.

Az utolsó egyéni szám, a férfi sífutók klasszikus stílusú 50 kilométeres versenye sprintbefutóval dőlt el, ezek után nem meglepő Northug győzelme, tekintve, hogy a norvégok klasszisánál aligha akad gyorsabb a mezőnyben. A 24 éves versenyző ezzel duplázott, ráadásul a csapatsprintben és az 50 kilométeren elért elsősége mellett további két számban állhatott fel a dobogóra (4×10 kilométeres váltóban ezüst-, míg egyéni sprintben bronzérmet nyert), ezzel Vancouver egyik legnagyobb sztárja volt.

Ketten tripláztak, tízen dupláztak Vancouverben 1

Rajta kívül egyébként még kilencen dupláztak. A szintén sífutó norvég Marit Björgen, valamint a kínaiak rövidpályás gyorskorcsolyázója, Vang Meng viszont triplázott, azaz három aranyéremmel zárta a XXI. ötkarikás játékokat, előbbinek még egy ezüst- és egy bronz is kijutott, öt érmével Vancouver legjobbja volt. Nekünk, magyaroknak legprímább eredmény gyanánt meg kell elégednünk egy hatodik és egy ötödik hellyel a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erikának, illetve a 3000 méteres női váltónak köszönhetően.

Az éremtáblázat élén a házigazda – többek között a női és férfi jégkorongtornán is győztes – Kanada zárt 14 aranyéremmel, amely ezzel megdöntötte a vonatkozó rekordot, ugyanis korábban egyetlen nemzet sem diadalmaskodott ennyiszer egy adott téli olimpián. Az Egyesült Államok az éremhalmozás terén állított fel új csúcsot, 37 megszerzett medáljából kilenc volt aranyszínű 15 ezüst, valamint 13 bronz mellett.

Színvonalas, izgalmas és hangulatos versenyeket hozott a vasárnap véget ért XXI. téli olimpia, Jacques Rogge, a NOB elnöke is dicsérte a játékokat, amelyet azonban beárnyékolt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós tragédiája. Hiába láttunk nagyszerű sportteljesítményeket, félő, hogy a 21 éves sportoló halála jut majd később először eszünkbe a 2010-es játékok kapcsán…

Vancouver 2010

Legtöbb aranyérem:
Kanada 14 arany
Németország 10
Egyesült Államok 9
Norvégia 9

Legtöbb érem:
Egyesült Államok 37
Németország 30
Kanada 26

Legtöbb egyéni érem:
Marit Björgen (norvég, sífutó) 5
Petter Northug (norvég, sífutó) 4

Legtöbb egyéni aranyérem:
Marit Björgen (norvég, sífutó) 3
Vang Meng (kínai rövidpályás gyorskorcsolyázó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik