Élet-Stílus

Kanada legfontosabb aranya

Nyolc év után ismét kanadai sikerrel zárult a téli olimpia jégkorong tornája. A két finalista elképesztő iramú mérkőzésen döntött a két utolsó érem sorsáról.

A látványos, izgalmas találkozót az addig keveset mutató, s egy kiugrást még a rendes játékidőben elmélázó Sidney Crosby döntötte el a ráadás nyolcadik percében szerzett góllal.

A játékok legnagyobb érdeklődéssel várt döntőjét a hazaiak kezdték valamivel jobban, s a Richards kipattanójára pontosan érkező Jonathan Toews révén a 13. percben megszerezték a vezetést. A fináléig minden meccset megnyerő amerikaiak először kerültek hátrányba a játékokon – de nem zuhantak össze, sőt.

Megasztárok ütközete - Kane szereli a kiugró Crosbyt, Miller biztosít (MTI/EPA)

Megasztárok ütközete – Kane szereli a kiugró Crosbyt, Miller biztosít (MTI/EPA)

Az első szünet után a csapatok igazi tűzijátékot rendeztek, a játékosok sokat lőttek kapura, rengeteget dolgoztatták a kapusokat, gól azonban a nyolcadik percig nem esett. Egy-egy amerikai és kanadai kiállítás után ismét a hazai nézők ugorhattak fel a helyükről – a csarnokban és azon kívül – örömükben, mivel Ryan Whitney hibája után Corey Perry vette be Ryan Miller kapuját. A fiatal amerikai együttes nem bizonytalanodott el a kétgólos hátrány miatt, s erőfeszítéseit hamar siker koronázta, miután a harmad 13. percében Kane távoli lövésébe Ryan Kesler beleért, s ezzel megzavarta Luongót. A harmad hajrájában a Boyle passza után fölé emelő Staal növelhette volna a fórt, a helyzet azonban kimaradt.

Az utolsó periódusban az Egyesült Államok válogatottjának kellett mennie előre, de a házigazdák voltak veszélyesebbek. Két kanadai kapuvas után viszont ismét változott a játék képe, az ekkor már elsősorban a védekezésre összpontosító házigazdák rendre jól akasztották meg az amerikai támadásokat, az idő előrehaladtával pedig egyre közelebb kerültek az aranyéremhez. Az amerikaiak számára a hajrában, másfél perccel a vége előtt nem maradt más lehetőség, mint a kapus levitele. Ezt meg is tették, ennek ellenére a hat az öt elleni játék sem tűnt hatékonynak, 25 mp-cel a lefújás előtt azonban a kapu előtt Zach Parise csapott le a korongra, s az elfekvő Luongo mellett a hálóba helyezte a korongot.

Következhetett az első gólig tartó hosszabbítás, melyben négy a négy ellen küzdöttek a csapatok. Az előzetesen a torna legnagyobb esélyesének tartott kanadai csapat a ráadásban sokkal aktívabb volt mint a harmadik harmadban, veszélyesebben játszott riválisánál, s kevesebb mint nyolc perc elteltével Jerome Iginla passzát az NHL-bajnok Pittsburgh Penguins fiatal csillaga, Sidney Crosby kapuba lőtte, megszerezve ezzel a győzelmet, mely után a csarnokban, és Vancouver utcáin is megkezdődött a fieszta.

Az NHL-éra óta a kanadai csapat az első, amelyik duplázni tudott (MTI/EPA)

Az NHL-éra óta a kanadai csapat az első, amelyik duplázni tudott (MTI/EPA)

“Minden gyerek arról álmodik, hogy egyszer az ő góljával dől el egy olimpiai döntő” – mondta boldogan a meccs után Crosby. „A jégen lévők közül bárki, így valamelyik amerikai is lehetett volna hős. Az, hogy ez egy kanadainak sikerült, életre szóló öröm. És a gyerekkori vágyálom beteljesülése.”

A bekapott gólt követően csalódottságában hosszú ideig a jégen fekvő Ryan Millert a finálé után az egész torna legértékesebb játékosának (MVP) választották meg.
„Évek múlva alighanem büszkék leszünk erre az estére, de ennek egyelőre még nem jött el az ideje” – foglalta össze a legyőzöttek csalódottságát Dustin Brown. „Remekül küzdöttünk, volt viszont egy kihagyásunk, s ezt ők maximálisan kihasználták.”

A remek Miller MVP-címmel vigasztalódhatott (MTI/EPA)

A remek Miller MVP-címmel vigasztalódhatott (MTI/EPA)

Kanada hetedik olimpiai bajnoki címét szerezte meg férfi jégkorongban. Legutóbb 2002-ben Salt Lake City-ben nyertek, és akkor is az amerikaiakat győzték le a döntőben (5-2). A jelenlegi csapatból Eric Staalt és Mike Babcock vezetőedzőt külön megtiszteltetés érte – a játékos a 23. olyan jégkorongozó lett, aki elnyerte a Triple Gold Club-tagságot. Azaz olimpiai aranya mellett vb-címet (2007) és Stanley-kupát (2006) is fel tud mutatni.

A 25 éves Staal olyan nagyságok mellé került be, mint a cseh Jaromir Jágr és Jiri Slégr, az orosz Vjacseszlav Fetyiszov, Alexej Guszarov, Valerij Kamenszkij, Igor Larionov, Vlagyimir Malahov és Alekszandr Mogilnij, a svéd Peter Forsberg, Tomas Jonsson, Niklas Kronwall, Nicklas Lidström, Hakan Loob, Fredrik Modin, Mats Näslund, Mikael Samuelsson és Henrik Zetterberg, illetve honfitársai, Rob Blake, Joe Sakic, Brendan Shanahan, valamint a jelenlegi csapatból Scott Niedermayer és Chris Pronger.

A 2004-ben a juharleveleseket Prágában vb-címig vezető kapitány Mike Babcock az első olyan szakember, aki bekerült az exkluzív klubba. A Detroit Red Wings szakvezetője 2008-ban nyert Stanley-kupát.

férfi jégkorong, döntő

Kanada-Egyesült Államok 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)
Gól: Toews (13., gólpassz: M. Richards), Perry (28., Getzlaf, Keith), Crosby (68., Iginla), illetve Kesler (33., Kane), Parise (60., Langenbrunner, Kane)
Lövések: 39 (10, 15, 7, 7), illetve 36 (8, 15, 9, 4)
Kapusok: Luongo 34 védés/36 lövés, illetve Miller 36/39
Kiállítások: 4 perc, illetve 4 perc

A 3. helyért:
Finnország-Szlovákia 5-3 (1-0, 0-3, 4-0)
Gól: Salo (19.), Hagman (46.), Jokinen (47., 49.), Filppula (60.), illetve Gaborik (30.), Hossa (36.), Demitra (39.)

A torna All-Star csapata*:
Miller (amerikai) – Rafalski (amerikai), Weber (kanadai) – Toews (kanadai), Parise (amerikai), Demitra (szlovák)

A torna LEGjobbjai
A torna legértékesebb játékosa (MVP)*: Miller (amerikai)
A torna legjobb kapusa*: Miller (amerikai)
A torna legjobb hátvédje*: Rafalski (amerikai)
A torna legjobb támadója*: Toews (kanadai)
Gólkirály: Iginla (kanadai) – 5 gól
Pontkirály: Pavol Demitra (szlovák) – 10 pont (3+7)
Assziszt: Demitra és Toews (kanadai) – 7-7
Leg ponterősebb hátvéd: Rafalski (amerikai) – 8 (4+4)
Legjobb kapus: Miller (amerikai) – 94.56%-os védési hatékonyság
+/- mutató: Suter (amerikai) +11
Bulielhozás: Nicklas Bäckström (svéd) – 40/58, 68.97%
*= az újságírók szavazatai alapján.

A dobogósok:
1. Kanada (Patrice Bergeron, Dan Boyle, Martin Brodeur, Sidney Crosby, Drew Doughty, Marc-Andre Fleury, Ryan Getzlaf, Dany Heatley, Jarome Iginla, Duncan Keith, Roberto Luongo, Patrick Marleau, Brenden Morrow, Rick Nash, Scott Niedermayer, Corey Perry, Chris Pronger, Mike Richards, Brent Seabrook, Eric Staal, Joe Thornton)
2. Egyesült Államok (David Backes, Dustin Brown, Ryan Callahan, Chris Drury, Tim Gleason, Erik Johnson, Jack Johnson, Patrick Kane, Ryan Kesler, Phil Kessel, Jamie Langenbrunner, Ryan Malone, Ryan Miller, Brooks Orpik, Zach Parise, Joe Pavelski, Jonathan Quick, Brian Rafalski, Bobby Ryan, Paul Stastny, Ryan Suter)
3. Finnország (Niklas Bäckström, Valtteri Filppula, Niklas Hagman, Jarkko Immonen, Olli Jokinen, Niko Kapanen, Miikka Kiprusoff, Mikko Koivu, Saku Koivu, Lasse Kukkonen, Jere Lehtinen, Sami Lepisto, Toni Lydman, Antti Miettinen, Antero Niittymaki, Janne Niskala, Ville Peltonen, Joni Pitkanen, Jarkko Ruutu, Tuomo Ruutu, Sami Salo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik