Élet-Stílus

Björndalen hatodik aranyérme

Ole Einar Björndalen, honfitársa Björn Dählie mögött minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lett, miután Vancouverben pályafutása hatodik aranyérmét gyűjtötte be.

Befejeződtek a rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei: Charles Hamelin 500 méteren és a hazai csapat 5000 méteres váltóversenyen aratott győzelmének örülhettek a kanadai szurkolók pénteken, míg a kínai Vang Meng harmadik aranyérmét nyerte, a nők 1000 méteres távján is a leggyorsabbnak bizonyult.

Ezzel csatlakozott Marit Björgen norvég sífutóhoz, aki azonban egy bronzéremmel megelőzi őt. A szám torinói ezüstérmese, egyúttal világbajnoki címvédője korábban nyert ötszázon és a váltóval is, pályafutása során pedig a negyedszer diadalmaskodott ötkarikás játékokon, mivel a legrövidebb távon négy éve is győzött.

A sílövők is befejezték szereplésüket, az utolsó számot, a férfiak 4×7,5 km-es váltóversenyét a norvég csapat nyerte, ezzel a négyes befutó embere, Ole Einar Björndalen pályafutása hatodik aranyérmét gyűjtötte be, s minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lett.

A 14-szeres világbajnok, Vancouverben a 20 km-es számban ezüstérmes Björndalen, a sportág történetének legeredményesebb alakjaként hat arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel büszkélkedhet és csak a szintén norvég sífutó, Björn Dählie előzi meg őt nyolc első és négy második hellyel a téli ötkarikás játékokon.

Maria Riesch második aranyérmét nyerte Kanadában (MTI/EPA)

Maria Riesch második aranyérmét nyerte Kanadában (MTI/EPA)

Az alpesi sízőknél a német Maria Riesch a szuperkombináció után megnyerte a női műlesiklását, curlingben pedig Svédország extra endben 7-6-ra legyőzte az alapszakasz legjobbjának bizonyult kanadai csapatot, így megvédte torinói címét.

A hódeszkások női párhuzamos óriás-műlesikló számában a holland Nicolien Sauerbreij diadalmaskodott.

Jégkorongban kialakult a férfi torna döntőjének párosítása: a nőkhöz hasonlóan Kanada-Egyesült Államok döntőt rendeznek – előbbi 3-2-re legyőzte Szlovákia csapatát, míg utóbbi az első harmadban hat gólt ütve a finneket múlta felül 6-1-re.

éremtáblázat

1. Kanada 10 arany, 7 ezüst, 4 bronz
2. Németország 9, 11, 7
3. Egyesült Államok 8, 13, 13
4. Norvégia 8, 6, 6
5. Koreai Köztársaság 6, 6, 2
6. Svájc 6, -, 2
7. Kína 5, 2, 4
8. Svédország 5, 2, 2
9. Ausztria 4, 5, 6
10. Hollandia 4, 1, 2
11. Oroszország 3, 5, 7
12. Franciaország 2, 3, 5
13. Ausztrália 2, 1, –
14. Csehország 2,-,4
15. Fehéroroszország 1,1,1
16. Szlovákia 1,1,1
17. Nagy-Britannia 1,-,-

Ajánlott videó

Olvasói sztorik