Élet-Stílus

Óriási meglepetés, triplázás az olimpián

Hatalmas meglepetésre a mindössze 20 esztendős német Viktoria Rebensburg győzött női óriásműlesiklásban, míg a legaranyosabb norvég hölgy, a sífutó Marit Björgen már a harmadik bajnoki címét ünnepelhette Vancouverben.

A női alpesi sízők óriásműlesikló számában nagy meglepetésre az első szám után hatodik helyen álló német Viktoria Rebensburg diadalmaskodott. A 20 éves győztes a szám junior világbajnoki ezüstérmese, de a felnőttek között még egyetlen Világkupa-futamot sem nyert, legjobb eredménye egy második hely volt – az olaszországi Cortina d’Ampezzóban.

Rebensburg mögött a szám specialistájának számító, világbajnoki ezüstérmes szlovén Tina Maze a szuperóriás-műlesikláshoz hasonlóan második lett, míg a lesiklásban bronzérmes osztrák Elisabeth Görgl ezúttal is harmadik helyen zárt. „Hihetetlen, néhány napig biztosan eltart majd, amíg felfogom, mit értem el. Nyilván nem volt rajtam akkora nyomás, mint az élmenőkön, viszont én saját magamra gyakoroltam némi nyomást, mivel tudtam, hogy gyors vagyok és képes lehetek itt nyerni” – mondta a boldog Rebensburg. Berecz Anna a 42. helyen zárt, Döme Zsófia viszont kiesett a szerdai első futamban.

Viktoria Rebensburg ünnepel (MTI/EPA)

Viktoria Rebensburg ünnepel (MTI/EPA)

A sífutók 4×5 kilométeres női váltójában Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen összeállítású norvég négyes nyerte. Björgen már a harmadik aranyérmét szerezte, ezzel ő a most zajló ötkarikás játékok legeredményesebb sportolója. „Alig hittem, hogy olimpiai bajnok leszek, erre most is lóg a nyakamban három aranyérem. Mit is mondhatnék: ez egyszerűen csodálatos” – nyilatkozta a 29 éves sportoló, aki úgy futott be, hogy egy norvég zászlót lengetve átugrotta a célvonalat.

Az északi összetett egyéni nagysánc számában kettős amerikai siker született: az aranyérem a világbajnoki címvédő Bill Demong nyakába került, míg az ezüstérem Johnny Spillané lett. A síakrobaták férfi ugrását a fehérorosz Alekszej Grisin nyerte.

Éremtábla – arany, ezüst, bronz

Egyesült Államok 8, 12, 12
Németország 8, 11,, 7
Kanada 8, 6, 3
Norvégia 7, 6, 6
Koreai Köztársaság 6, 4, 1
Svájc 6, 0, 2
Ausztria 4, 3, 5
Kína 4, 2, 3
Svédország 4, 2, 2
Oroszország 3, 4, 6
Hollandia 3, 1, 2
Franciaország 2, 3, 5
Ausztrália 2, 1, 0
Csehország 2, 0, 3
Szlovákia 1, 1, 1
Fehéroroszország 1, 1, 1
Nagy-Britannia 1, 0, 0

Sebestyén Júlia a 17. helyen zárt a női műkorcsolyázók között. A negyedik olimpiáján szereplő, 2004-ben Európa-bajnoki címet szerző magyar lány összességében jó kűrt futott de kissé lepontozták, 93,80 pontot kapott, amely a rövid programon elért 57,46 ponttal együtt 151,26-ot ért. A versenyt a dél-koreai Kim Ju Na zárta az első helyen.
Kicsit lepontozták Sebestyén produkcióját (Galéria)

Kicsit lepontozták Sebestyén produkcióját (Galéria)

Sorozatban harmadik olimpiai bajnoki címét aratta a kanadai női jégkorong válogatott, miután a döntőben 2-0-ra legyőzte a hozzá hasonlóan a mezőnyből kiemelkedő Egyesült Államokat. A hazaiak a duplázó Marie-Philip Poulin révén kétgólos előnyt szereztek az első harmadban, és az eredmény a folytatásban már nem változott. A kanadaiak magyar származású kapusa, Shannon Szabados 28 lövést hárított. A harmadik helyen a svédeket a hosszabbításban legyőző finnek zártak, akik így 1998 után ismét dobogóra állhattak.
Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik