Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó

Február utolsó hétvégéjén télt űzhetünk Szegeden kiszebábégetéssel, vagy tavaszt köszönthetünk Budapesten a Quimby Falshanggal. Ünnepelhetjük a tibeti új évet, az idegenvezetőket, valamint a blues örök és megbonthatatlan barátságát a Pecsával. Programajánló.

péntek, február 26.

Ne tévesszen meg senkit (és figyeljen oda mindenki az ékezetekre), a Loszár fesztivál egy újévköszöntő parti, tibeti módra. Az ottani időszámítás szerint most 2137-et írunk, a vas-tigris évét, amelynek évfordulója idén a nyugati számítások szerint február 14-re esik. Ekkor az emberek Tibetben is vidámsággal várják az új esztendőt. E jeles alkalomból rendezik meg a Tibeti Újévi (Loszár) Fesztivált, valamint a tibeti buddhista tárgyak, keleti ásványok, ékszerek kiállítását és vásárát a Vista Rendezvényközpontban.

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 1

Ugyanekkor Szegeden téltemetés lesz, a hosszú téli napokat elűzendő, nagy hangoskodás és vidámság közepette a Klauzál téren. A női ruhába öltöztetett szalmabáb körbehordozása, zenés felvonulás, a telet megszemélyesítő kiszebáb rituális szertartással történő megégettetése várja a jobb időkre vágyó városlakókat. Ránk férne már a tavasz, reméljük, nem áraszt túl sok vizet majd.

Egy különleges helyen, a Toldi Moziban lép fel a Realistic Crew. Az elektronikus alapokat ezúttal akusztikusra cseréli a zenekar. Eldobják az elektronikát és úgy tesznek, mintha mindig is “tisztességes” hangszereken játszottak volna. A biatorbágyi faluházban a Bëlga, az A38 Hajón a Vad Fruttik, és a Jurij lép fel, a Gödörben pedig Balkan Beats-est lesz a Romano Drommal, és a Gryllus Dorkával megerősített német Rotfronttal.

szombat, február 27.

A West Balkánban kedvenc hazai együttesünk, a tavalyi Év dalát (Ajjajjaj) jegyző Quimby űzi el a telet a barátaival és a közönséggel. A most már hagyományosnak mondható Quimby Falshangon Kiss Tibiéken kívül fellép a Csík Zenekar, Sajnarana és Darvas Kristófék.

A város tetején lévő underground klub ezúttal a sanzonokkal tarkított hazai alternatív gitárpop vezető zenekarát, a Heaven Street Sevent fogadja. Fellép még az EZ Basic, amely éppen második lemezét készül kiadni, és a fiatal, sok meglepetést tartogató The [hated] Tomorrow zenekar.

A Petőfi Csarnokot újra elfoglalhatják a blueserek, idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre hazánk legrangosabb blueseseménye a Budapest Blues Festival. Idén is két színpadon zajlanak majd az események. Délutántól a késő éjszakába nyúlva tíz óra tiszta blues várja a vendégeket. Fellép többek között a tengerentúli Raphael Wressnig, az albioni Ian Siegal Band, valamint Ripoff Raskolnikovék és Pribojszki Mátyásék.

Szombaton a rocktörténet kisebb-nagyobb fejezetére is fény derül. A Téglagyári Megállóban ugyanis Nagy Feró Beatricéje, pécsett az Est Caféban pedig Galla Miklós GM49-e lép színpadra.

vasárnap, február 28.

Ma már minden napra jut egy világnap. Például február 28-a az Idegenvezetők Világnapja. Hogy miért jó ez nekünk? Például azért, mert 9 és 16 óra között ingyenes városnézésen vehetünk részt. A budapesti idegenvezetők óránként induló ingyenes gyalogos és autóbuszos vezetéssel mutatják be minden érdeklődő számára fővárosunk nevezetességeit és történelmi értékeit.

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 1

Este kilenckor Thea Soti, a vajdasági származású, jelenleg Berlinben tanuló énekesnő saját kvartettjével mutatkozik be a Szabad az Á-ban. Keserédes történetek, gyermekdalokat idéző dúdolgatás, elsuttogott vallomások és pimasz kokettálás – valami ilyesmire számítsanak a jazzkedvelők.

—-Mozi, kiállítás, családi program—-

mozi

Varga Katalin balladája

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 3

Peter Strickland saját forgatókönyvét vitte filmre. Varga Katalint férje elkergette otthonukból, miután tudomására jutott, nem ő a kis Orbán valódi apja. A szilárd férfit nem érdekelték a körülmények és az asszony magyarázata. Pedig Katalin nem volt hűtlen hozzá – egy éjjel hazafelé megerőszakolták. Nincs más választása: elindul megkeresni fiának, Orbánnak a vér szerinti apját, hogy bosszút álljon a tizenegy évvel korábban történtekért. Az asszony útja a Kárpátok hegyei közé vezet, egy olyan helyre, ahová egykor megesküdött, hogy soha többé nem teszi be a lábát.

kiállítás

Glenn Brown a Ludwigban

Egy újabb aktuális világsztár érkezett Budapestre, Glenn Brown brit festőművész. Dübörög is a marketinggépezet a Művészetek Palotájában. Az 1966-os Glenn Brown a kilencvenes években a brit művészeti életbe berobbant festőgeneráció egyik legsikeresebbje, aki a festészetet, mint témát állítja vizsgálódásának középpontjába.

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 1

A művészettörténet ismert és kevésbé ismert alkotásait vagy a populáris kultúra képeit reprodukálja nagyméretű festményein. Korokat, stílusokat kever, virtuóz technikával. A mesterségbeli tudást szembeállítja a modern digitális képalkotási eljárásokkal. Aprólékos ecsetvonásokkal megfestett vásznai akár hatalmasra nagyított reprodukcióknak is tűnhetnek.

családi program

“Jég veled tél”

Az Icecenter szombaton várja hokifanokat. Lesz PlayStation, asztali hoki, kapura lövés koronggal, a gyerekeknek arcfestés. A rendezvényt egy Médiaválogatott – Finn Konzulátus gálameccsel zárják. A jég szerelmeseinek feltétlenül itt a helye!

—-Tévéajánló—-

Péntek, február 26.
23:55, Duna Tv

Athen Blues

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 3

Athen blues – már a cím is megkapó. Na, nem a most forrongó, és gazdaságilag összeomló országról van szó, hanem egy forró nyár esti éjszakát követhetünk végig a görög metropoliszban. Egy hatéves görög fiúcska, aki kicsit hóbortos és holdkóros, elindul az éjszakában és keresztül-kasul bejárja a várost. Sétája során találkozik egy kislánnyal, aki szintén vele tart. S most már ketten álmodják végig az éjszakát. Ez az Athen Blues. Ezek az életrevaló kis gyerekek megmutatnak mindent, ami titok, ami érték, ami összeköti az évszázadokat, szobrokkal beszélgetnek, játszanak, minden, ami belefér. Gyermekszemmel láttatni, felfedezni valamit, az ám az igazi nagy játszma.

szombat, február 27.
21:55, Duna tv

Pillangó

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 3

A klasszikussá vált film egy szökés története a világ egyik legkegyetlenebb börtönéből, a Guyana-i Ördögszigetről. Főhőse, Pillangó kisstílű tolvaj, ám rákennek egy gyilkosságot és életfogytiglani büntetésre ítélik. A lehető legkíméletlenebb helyre kerül, a sziklás, kopár Ördögszigetre, mely 20 mérföldnyire fekszik a szárazföldtől, és ahonnan nincs menekvés. Ám Pillangó minden elképzelhetőnél elszántabb, és a kényszermunka közben minden idejében a szökésen töri a fejét. Minden reménytelensége ellenére rendületlenül hajtja őt előre egyetlen célja: a szabadulás. Ám addig, még ő sem sejti, mi mindent kell kiállnia.

vasárnap, február 28.
20:25, m2

Én, Pán Péter

Menjek vagy maradjak – Loszár vagy Pillangó 3

Marc Forster nagyszabású filmjében a sikeres skót színpadi szerző, James Matthew Barrie (Johnny Depp) találkozik a Llewelyn Davies családdal: négy árva fiúval és gyönyörű édesanyjukkal (Kate Winslet). Barrie, a rosszallások ellenére, összebarátkozik a családdal, és a fiúkkal mindenféle huncutságot eszelnek ki. Kivételes képzelőereje vitorlás hajóvá változtatja a domboldalt, az egyszerű botból óriási kard lesz, a levegőbe eregetett sárkány elvarázsolt tündérként lebeg. Így válnak a Llewelyn Davies fiúk annak a Sohaországnak az “Elveszett Fiaivá”, ahol mindenki tud repülni, ahol egymást éri a sok csoda, csíny és huncutság, s ahol még az idő is megáll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik