Élet-Stílus

Tízezreket sporólhatunk a külföldi mobilnetezésen

Márciustól lehetőségünk lesz - és érdemes - kérni külföldi utazás esetén a szolgáltatónktól, hogy korlátozza mobilinternet-forgalmunkat, illetőleg jelezze, ha elértük az általunk beállítható határértéket.

Március elsejétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybevételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla – rendelte el a hírközlési hatóság.

A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett összeghatár a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz a rendelet hatálybalépésekor megállapított árfolyamon számítva a mintegy bruttó 17 710 forintot. Ha az ügyfél forgalma túllépi a pénzben vagy adatban megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket.
Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) szerint ez a megoldás nagyban javítja a fogyasztók helyzetét, és hozzájárul ahhoz, hogy ne legyenek sokkoló számlák, azaz a jövőben ne fordulhasson elő, hogy valaki egy néhány napos külföldi tartózkodás és átlagos internetezés után több 10 vagy esetleg 100 ezer forintos mobilinternet-roaming számlával szembesüljön. (Július 1-jétől pedig az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik