Élet-Stílus

Két Nobel-díjas írót várnak Lipcsébe

Herta Müller és Günter Grass a fő vendég az idei lipcsei nemzetközi könyvvásáron. Az esemény fő elismerését a Berlinben élő magyar író, Dalos György kapja.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléjére csaknem 40 ország – köztük Magyarország – több mint kétezer kiadóját várják március 18. és 21. között.

A részvétel rekordnak számít a vásár történetében, s egyben azt is jelzi, hogy Lipcse kezd a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válni. A növekedésre utal, hogy immár évek óta a vásárt nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 ezer négyzetméteres területen rendezik. A hagyományos tavaszköszöntő vásárra a szervezők mintegy 1500 szerzőt és jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

Dalos György díjat kap

A vásárnak idén rendkívüli magyar vonatkozása is van: már korábban bejelentették, hogy a vásár fő díját a Berlinben élő magyar író, Dalos György kapja. Az írónak eddigi munkásságáért, elsősorban 2009-ben megjelent Der Vorhang geht auf – Das Ende der Diktaturen in Osteuropa (Felgördül a függöny – A diktatúrák vége Kelet-Európában) című, magyarul eddig kiadatlan könyvéért ítélték oda a könyvvásár fő díjának számító elismerést, hivatalos nevén az európai népek közötti megértés díját.

A közzétett indoklás szerint a könyv pontosan és érdekfeszítően ábrázolja annak a folyamatnak a megindulását, amelynek során Lengyelország, Magyarország, Csehszlovákia, Bulgária, Románia és az NDK felszámolta a kommunista diktatúrát. A lipcsei könyvvásár egyébként is hagyományosan a közép-, a kelet- és dél-európai irodalmakat helyezi előtérbe.

A világ legnagyobb könyvvására

A lipcsei vásár az elmúlt fél évtizedben a világ egyik legnagyobb könyvvásárává vált, mégpedig egy olyan országban, amely évtizedek óta rendezi a világ első számú könyves seregszemléjét, a frankfurtit.

Lipcse ősi könyvkiadó centrumnak számít. A német egyesülés után a korábbi NDK-ban működő vásár új igazgatója, Oliver Zille sikeresen dolgozta ki a rendezvény új filozófiáját, amely nagyrészt irodalmi, a könyvolvasást előtérbe helyező vásár.
Míg a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti eseménye, addig a lipcsei egy hatalmas olvasói közönséget befogadó, váró, nagyon sok kulturális programmal rendelkező fesztivál. Mindennél jobban bizonyítja ezt, hogy a vásár mottója idén is a “Lipcse olvas”, amelynek keretében több mint 1500 rendezvényre kerül sor.

Ezen belül az idei fő hangsúly a fiatalok “meghódítása”, ezért a tervek szerint számos olvasói rendezvényt Lipcse iskoláiban tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik