Élet-Stílus

Súlyos sérülés és kanadai gála a hokitornán

Súlyos sérülés; drámai végjáték, szenvedő esélyesek; kanadai parádé - ekképp foglalható össze a hokitorna keddi játéknapjának történései.

A negyeddöntőbe jutás volt a tét az olimpiai jégkorongtorna keddi játéknapján. Elsőként a svájciak masíroztak a legjobb nyolc közé. Bár a „masíroztak” kifejezés talán túlzás, hiszen ugyan többet próbálkoztak, többet lőttek kapura, mint az esélytelenebbnek vélt, igaz, jól kezdő rivális, de csak a szétlövésben sikerült legyőzniük a fehéroroszokat.

A svájciak a még hibátlan amerikaiak ellen folytatják (MTI/EPA)

A svájciak a még hibátlan amerikaiak ellen folytatják (MTI/EPA)

A 2-2-es eredmény már a 36. percben kialakult (a négyből három gól is emberelőnyben született), a folytatásban mindkét fél a biztonságra törekedett, így újabb gól már csak a rávezetések során esett. A fehéroroszok egyszer, a svájciak kétszer tudták megzörgetni a hálót három-három kísérletből – a mindent eldöntő találatot Romano Lemm szerezte.

A lettek ugyanúgy két gólt lőttek a favorit cseheknek, ahogy azt néhány napja, a csoportkörben tették, csakhogy a legutóbbi olimpia bronzérmese kevésbé volt hatékony, mint az 5-2-es meccs alkalmával, 50 lövésből csak háromszor tudott betalálni, ráadásul a harmadik gól már a hirtelen halálban született. David Krejci okozta a szívósan küzdő, kétgólos hátrányból felálló Lettország vesztét. A csehek sem lehetnek teljesen boldogok, Jaromir Jagr ugyanis a második harmad elején megsérült, már nem is tudta folytatni a játékot, és egyelőre kérdéses, hogy jégre léphet-e a finnek elleni negyeddöntőben.

A cseh vitéz: David Krejci (MTI/EPA)

A cseh vitéz: David Krejci (MTI/EPA)

A szlovák Lubos Bartecko sokkal rosszabbul járt, feltehetően hosszú időre kidőlt, miután agyrázkódást és nyaksérülést szenvedett a norvég Ole Kristian Tollefsen könyöklése, illetve az esés következtében, vérző fejjel, hordágyon hagyta el a jeget. A „bűnös” végleges kiállítást kapott, csapata pedig ötperces emberhátrányba került, amit Szlovákia ki is használt, két góllal meglépett. A 3-1-ről induló második harmadban keményen küzdöttek, harcoltak az északiak, és ennek meg is lett az eredménye: Tore Vikingstad korcsolyával piszkálta kapuba a korongot, majd egy tizedmásodperccel (!) a dudaszó előtt Anders Bastiansen bombázott a rövid felső sarokba, és ezzel kiegyenlített.

A meglepetés azonban elmaradt, a tornán először eredményes Miroslan Satan közeli, okos lövésével a harmadik harmadban ugyanis megszerezte a győztes gólt Szlovákia, és készülhet egy újabb „északi randevúra”, a címvédő Svédország elleni találkozóra.

A németeknek nem volt esélyük (MTI/EPA)

A németeknek nem volt esélyük (MTI/EPA)

A keddi programban a Kanada-Németország mérkőzés volt a kakukktojás, a hazaiak ugyanis a többi továbbjutóval ellentétben nem vért izzadva, hanem gálaelőadással kerültek a nyolc közé – úgy, ahogy azt megköveteli a haza. A németek a 11. percig bírták ki kapott gól nélkül (Joe Thornton közelről mattolta a térdelő kapust), majd a második harmadban beindult a henger, amelyet Shea Weber indított el egy hálószaggató lövéssel. A videóbíró kellett ahhoz, hogy kiderüljön, valóban benn volt a korong…

A németek erejéből két gólra futotta, 0-4-nél Marcel Goc szépített, a kaput megkerülve közelről piszkálta ketrecbe a korongot a földön fekvő Roberto Luongo mellett, majd 1-8-nál Manuel Klinge volt eredményes. Érdekes gól volt az övé: egyik társával kettő az egyben tört kapura, a magára hagyott Luongo ugyan elsőre védett, de a kipattanó a csatárról a hálójába pattant. A nyolc kanadai gólon heten osztoztak, a duplázó Jarome Iginla mellett Sidney Crosby, Mike Richards, Rick Nash és Scott Niedermayer is betalált. A 36 éves védő a büntetőpadról visszatérve szerzett korongot, amelyet kapus lábai között terelt a rendeltetési helyére. Kanada legközelebb Oroszországgal találkozik.
A negyeddöntőbe jutásért:
Szlovákia-Norvégia 4-3 (3-1, 0-2, 1-0)
Gól: Handzus (8.), Gaborik (10.), Zednik (19.), Satan (49.), ill. Zuccarello Aasen (19.), Vikingstad (28.), Bastiansen (40.)

Csehország-Lettország 3-2 (2-0, 0-0, 0-2, 1-0), h.u.
Gól: Rolinek (6.), Fleischmann (12.), Krejci (66.), ill. Cipulis (53.), Redlihs (57.)

Kanada-Németország 8-2 (1-0, 3-1, 4-1)
Gól: Thornton (11.), Weber (23.), Iginla (24., 29.), Crosby (42.), Richards (47.), Niedermayer (52.), Nash (57.), ill. Goc (37.), Klinge (59.)

Svájc-Fehéroroszország 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0), szétlövéssel
Gól: Sprunger (12.), Domenichelli (28.), illetve Kaljuzsnij (1.), Zaharov (36.)

A negyeddöntő programja:
Egyesült Államok-Svájc, szerda, 21:00
Oroszország-Kanada, csütörtök, 1:30
Finnország-Csehország, csütörtök, 4:00
Svédország-Szlovákia, csütörtök, 6:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik